RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Археологи знайшли новий вид динозаврів: опубліковані фото і відео

У Бразилії археологи виявили скелет динозавра, який належить до раніше невідомого виду.

Про це повідомляє видання Correio Braziliense.

Останки відкопали під час розкопок в муніципалітеті Крузейру-ду-Уест бразильського штату Парана. Всього палеонтологи знайшли 40 відсотків скелета цього теропода. Вчені провели аналіз і визначили, що Vespersaurus paranaensis - саме так назвали динозавра (vesper (від лат. "вечір") + sauros (від грец. "ящір"), paranaensis - "знайдений в Парані") - жив більше 90 мільйонів років назад (крейдяний період) на південному заході країни.

Також стало відомо, що динозавр був невеликого розміру: близько 80 сантиметрів у висоту і півтора метра в довжину. А харчувався цей ящір дрібними тваринами. Крім того, у Vespersaurus paranaensis було всього три пальці - на один, найбільший і витягнутий, він спирався при пересуванні, а за допомогою двох інших полював.

"Спочатку я знайшла хребець, потім хвостовий хребець, потім зрозуміла, це була нога динозавра. Це стало великим сюрпризом, але в Крузейру-ду-Уест ви можете знайти що завгодно!", - розповіла про знахідку історик Нейріда де Олівейра Мартінес.

Як відзначають вчені, в 70-х роках їх колеги вже знаходили останки Vespersaurus paranaensis, однак тоді вони невірно віднесли їх до птерозаврів.

Палеонтологи сподіваються, що Vespersaurus paranaensis не стане їх останнім відкриттям, оскільки загальна площа розкопок досягає 400 квадратних метрів і кілька років тому там вже виявляли масове поховання птерозаврів.

Як повідомляв "Апостроф", група вчених під час розкопок в регіоні Дамухі на Кубі виявила велику кількість останків літаючих рептилій, які проживали на Землі в крейдяний період (145 млн - 66 млн років тому), - птерозаврів.