RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Українцям загрожують штрафи і виправні роботи: Богомолець пояснила свою боротьбу з матами

Законопроект нардепа Ольги Богомолець "Про протидію лихослів'ю" (інша офіційна назва - "про дематюкацію мови") передбачає штрафи і виправні роботи в покарання за вживання нецензурної лайки.

Текст законопроекту опубліковано на сайті Верховної Ради.

Так, передбачається штраф 680-1275 гривень за матюки або "образливе чіпляння до громадян". Альтернативне покарання - 40-60 годин громадських робіт, або виправні роботи на строк 1-2 місяці з відрахуванням 20% заробітку; або адмінарешт до 15 діб.

Якщо ж порушення здійснила публічна особа, то їй загрожує покарання у вигляді штрафу 1275-1700 гривень, або громадських робіт на 40-60 годин, або виправних робіт протягом 1-2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адмінарешту до 15 діб.

Крім того, уряду пропонують створити перелік слів і виразів, які будуть визначатися як нецензурна лайка.

Слово буде вважатися нецензурним, в тому числі, при зміні будь-якої літери.

Виступаючи у Верховній Раді, Богомолець сказала, що мета законопроекту - дати визначення лихослів'ю і запобігти вживанню ненормативної лексики в публічному просторі.

"Цей закон виключно про публічних осіб. Про публічний простір і про засоби масової інформації. У цьому законі пропонується дати визначення лихослів'ю, визначення алфавітного порядку слів, які не можна вживати в публічному просторі публічним особам", - зазначила вона.

За словами Богомолець, ЗМІ також повинні нести відповідальність, якщо вони ретранслюють нецензурну лексику спікерів.

Вона переконана, що цей законопроект є частиною боротьби за чистоту української мови.

"Приймати закон про українську мову і не вичищати мову від абсолютно не властивих українській культурі... це не наша, не українська, це ще один аспект. Українці ніколи не матюкалися і не вживали лайку нижче пояса", - сказала Богомолець.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", користувачі соцмереж бурхливо обговорюють новий законопроект про "дематюкацію".