RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Івана Купала: що можна і не можна робити, правила і традиції

В ніч з 6 на 7 липня відзначається велике свято - Івана Купала. Для багатьох це дуже важливе і таємниче торжество, тому в цей час діє безліч правил і заборон.

Щоб нашим читачам було простіше в них розібратися, "Апостроф.Лайм" детально описав, що можна і що не можна робити в цей день.

Популярне народне свято Івана Купала, яке відзначається в ніч з 6 на 7 липня, має язичницьке коріння. Вважається, що цей день почали відзначати ще за часів Київської Русі у 988 році. Присвячувалося святкування літньому сонцестоянню і розквіту природи. Раніше Івана Купала святкували в найкоротшу ніч року - 24 червня, але після переходу на Григоріанський календар дата перемістилася на 7 липня.

Це торжество завжди вважалося магічним. Вважалося, що в цей час духи природи відкрито спілкуються з людьми. Саме тому в ніч на Купала було прийнято проводити різні обряди, пов'язані з природними джерелами води і вогню.

За повір'ям, у цей день також потрібно було стрибати через багаття, проводити обряди ворожіння, шукати квіти папороті, загадувати бажання і плести вінки з польових трав. Все це було направлено на залучення благополуччя і охорону від злих сил. Багато з цих традицій настільки прижилися в суспільстві, що продовжуються і в наші дні, хоч люди і стали набагато менше вірити в магію і духів.

Що можна і потрібно робити на Івана Купала

  • Молодим парам слід перестрибнути через вогнище, щоб привернути в будинок достаток;
  • Також стрибати через вогонь можна, щоб очистити свою душу і тіло від негативної енергії;
  • Для очищення можна скупатися у водоймі;
  • Дівчатам варто сплести і опустити на воду вінок зі свічкою в середині. Якщо вінок потоне - коханий вас розлюбив, пристав до берега - весілля чекати ще мінімум рік. Чим довше пливе вінок, тим щасливішою і більш успішною у коханні буде дівчина. Чим довше горить свічка, тим довше життя вона обіцяє.

Чого не можна робити

  • Раніше вважалося, що в цю ніч не можна спати, адже прокидається вся лісова нечисть;
  • Жінкам варто спочатку побувати біля багаття, і тільки потім йти на святкування. За повір'ям, цього дійства уникають тільки відьми;
  • Не можна нічого позичати і продавати, особливо членам сім'ї;
  • Вагітним жінкам, літнім людям і дітям в цю ніч варто триматися подалі від води.

Читайте також гороскоп на липень 2019 року для всіх знаків зодіаку.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.