RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Викрадення України свідка у справі МН-17: з'явилися нові дані і фото від Bellingcat

Міжнародна група Bellingcat заявила, що арешт Володимира Цемаха може мати істотний вплив на розслідування аварії Boeing над Донбасом.

Про це повідомляється в доповіді групи.

У Twitter з'явилися посилання на відео інтерв'ю Цемаха 2015 року, де він заявив, що допомагав ховати ЗРК Бук і членів його екіпажу. За даними Bellingcat, є достатньо свідчень з відкритих джерел, що Цемах командував підрозділом ППО під час аварії MH17.

Так, аналітики знайшли сторінку колишнього командира в соцмережі "Однокласники", на якій виявлено докази того, що він служив в підрозділі протиповітряної оборони, принаймні до кінця літа 2014 року.

Дослідники підкреслюють, якщо ці дані підтвердяться, Цемах може бути важливим свідком подій, пов'язаних з катастрофою малазійського Boeing рейсу MH17 в Донецькій області і, можливо, підозрюваним за звинуваченням у співучасті і приховуванні злочину.

При цьому, як зазначено в доповіді, незважаючи на те, що Цемах був командиром ППО сепаратистів, "він, швидше за все, не був причетний до фактичного знищення MH17".

Однако, на доказ того, що Цемах вмів обслуговувати комплекси подібні "Буку", волонтери звернули увагу на кілька старих фотографій Цемаху, зроблені під час його служби в Збройних силах СРСР. На фото зняті самохідні зенітні комплекси ЗСУ-23-4 "Шилка", імовірно адаптовані для радянсько-афганської війни. На деяких фотографіях Цемах видно сам в шоломі, що стоять перед такою системою, що говорить про те, що він був оператором або навіть командиром однієї з цих систем ППО під час радянсько-афганської війни.

Відзначається, що Цемах є першим затриманим, який мав прямий зв'язок з військовими операціями так званої ДНР на місці під час аварії літака, і це могло б "зміцнити легітимність судового розгляду в Нідерландах".

Як повідомляв "Апостроф", екс-начальник ППО так званої ДНР Володимир Цемах зізнався, що сам ховав установку "Бук", з якої бойовики на Донбасі підбили малайзійський лайнер MH17.