RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Обмін полоненими з Росією: в мережі розкрили нові деталі процедури

Російська влада відпустить українських полонених, в тому числі й моряків, продовжити ув'язнення на батьківщині.

Про це повідомляє російське видання "Коммерсант".

Відзначають, що 29 серпня в СІЗО "Лефортово" були зібрані 30 громадян України, які є військовополоненими в Росії. Зокрема, серед них: Роман Сущенко, Олег Сенцов, а також Євген Панов, яких "передбачається помилувати указом президента і вислати на батьківщину, отримавши в обмін помилуваних росіян".

У свою чергу, кримінальну справу, яка відкрита в РФ стосовно 24 українських моряків, може бути відправлена до України. При цьому частина українців від участі в обмінній операції відмовилася.

В адміністрації СІЗО не підтвердили інформацію, що в нього з колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі був етапований режисер Олег Сенцов, засуджений на 20 років "за тероризм", хоча в "Лефортово", за офіційними даними, вже знаходиться українець Олександр Кольченко, якого засудили до 10 років.

"З нових прізвищ правозахисникам у в'язниці назвали два - Романа Сущенко, журналіста, який отримав 12 років за шпигунство, і Євгенія Панова, якому призначили за диверсії в Криму 8 років", - пишуть росЗМІ.

Оксана Захтей, дружина Андрія Захтея, затриманого в Криму в 2016 році разом з Євгеном Пановим та засудженого до 6,5 років колонії, повідомила, що її чоловік брати участь в обміні не буде.

"По одній справі проходили, а звільнять, за чутками, одного (Панова, - ред.)", - зазначила вона.

Засуджений на п'ять років колонії суворого режиму в іншій справі Дмитро Штибліков утримується в ІК №6 в Омську і в Москву його також не доставляли, сказав його брат Олексій, що дзвонив йому напередодні.

За даними джерела видання, передбачається, що основну частину в'язнів, яких Росія планує відправити в Україну, складуть моряки, взяті в полон після подій в Керченській протоці.

Також у виданні підкреслили, що надійшло кілька звернень про обмін Сенцова з боку родичів і адвокатів режисера, проте їм хід не дали, визнавши незаконними.

Як повідомляв "Апостроф", в четвер, 29 серпня, з'явилася інформація, що колона автозаків в супроводі вертольотів направляється на підмосковний аеродром Остафьево, що може свідчити про початок процедури обміну полоненими.