RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Звільнений з полону Карпюк назвав "гарячі точки", де воював як командир УНСО: відео

17 вересня колишній політв'язень, звинувачений Росією в участі у Чеченській війні, Микола Карпюк заявив, що не брав участі у війні в Чечні з огляду на дві причини.

Про це він сказав під час прес-конференції.

"Я скажу відверто. Я був командиром УНСО у війні в Придністров'ї, я був командиром УНСО у війні 1993 року в Абхазії. Був там поранений. Але на Чеченську війну я не відправлявся з огляду на дві причини", - сказав він.

По-перше, як зауважив Микола Карпюк, у той час у нього була важко хвора мама, яка померла в березні 1995 року. Крім того, він не підтримував участь УНСО у Чеченській війні.

"І друга причина - я не підтримував участь нашої організації в цій війні. Ми симпатизували і збирали гуманітарну допомогу чеченцям. Але для нас тоді було важливо зберегти ситуацію в Криму, там тоді йшли сепаратистські тенденції. І тому в силу певних обставин я не підтримував це", - пояснив звільнений політв'язень.

Варто зазначити, що громадський діяч, заступник голови партії УНА–УНСО, очільник її рівненського регіонального осередку Карпюк 26 травня 2016 року був засуджений у Росії до 22,5 років колонії суворого режиму за звинуваченням в керівництві і участі в банді, вбивстві двох і більше осіб у зв’язку з виконанням ним свого службового обов’язку і замаху на вбивство у складі бандформувань на Північному Кавказі у 1994 р.

Поза тим, 26 жовтня Верховний суд РФ відхилив апеляцію захисту і визнав вирок Карпюку і Станіславу Клиху "законним".

Як повідомляв "Апострофі", Миколу Карпюка у російському СІЗО катували електричним струмом та п'ять діб тримали без сну.