RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Обливали кров'ю і били: з'явилася моторошна розповідь про курси для журналістів у Криму, фото і відео

В окупованому Криму російських журналістів змусили пройти надзвичайно жорстокі курси по роботі в гарячих точках, в ході яких їх били і примушували повзати по камінню з мішком на голові під стрілянину з автоматів.

Про це йдеться в матеріалі видання "Медіазона" з посиланням на журналіста Свята Павлова, який був на курсах.

Журналіста з 30 колегами відправили на навчально-практичні курси "Бастіон" в окупований Севастополь, де розмістили в казармі. В ході тренінгу їх зобов'язали ходити строєм, а також заборонили покидати територію частини.

"Армія з першого дня почалася ... 17 вересня була ранкова перевірка, і старший сержант почав кричати на всіх, у кого, на його погляд, заправлено неправильно ліжко", - зазначив він.

Також він розповів про перші заняття на тренінгу з силовиками. За його словами, журналістів на лекціях принижували, а пізніше почали бити в ході практичного заняття.

"Основний наратив лекцій був що журналіст - ніхто, нічого не знає, і все йому потрібно узгоджувати з силовиками. А за легендою перших навчань, ми їдемо в вантажівці і на нас нападають терористи, починають стріляти. Нам взагалі не пояснили, що треба робити. Товариш сержант сказав нам: ось цей поранений і той поранений - все, стрілянина почалася ... Вони нас реально клали прямо в камені мордою. Всіх розклали, штовхнули по кілька разів ногою по тілу, мене штовхнули рази два. І все, навчання закінчилися", - говорить він.

На наступний день в аудиторію, де журналістам читали лекцію, увірвалися морпіхи, наділи всім на голову мішки і почали бити. Потім їх з мішками на головах відвезли на полігон і змусили повзати по камінню.

"Це не дуже приємно-поруч з тобою заряджають черзі, у тебе ще мішок на голові, ти задихаєшся і одночасно тебе б'ють ногами. Поливали баранячої кров'ю, стріляли над головами, змушували стрибати і віджиматися", - розповів Павлов.

Через пару днів журналіст покинув курси окупований Крим за свій кошт, оскільки начальство відмовилося оплачувати йому квиток.

Відразу після повернення Павлов зняв побої в лікарні і звернувся до Слідчого комітету РФ з проханням відкрити справу на організаторів "тренінгу", зокрема керівника "Бастіону" Олексія Захарова - директора спеціальних програм московського Центру захисту від стресу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Євпаторії окупанти влаштували мілітаристську акцію з дітьми, одягнувши їх у військову форму і спорядивши бутафорськими автоматами, на що бурхливо відреагували в мережі.