RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

Всі новини

Це лише вершина айсберга: які ще судна, крім "Айлендів", отримає український флот

Військово-морські сили України поповнять ще як мінімум чотири американських катери класу "Айленд", загальна потреба в плавзасобах різних категорій - близько 15-20 одиниць.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

Чотири катери класу "Айленд", які розраховують найближчим часом отримати українські моряки від США, називають тільки "верхівкою айсберга". Переговори з американськими партнерами ведуться також щодо інших плавзасобів.

"Переговори такі ведуться - про постачання плавзасобів різного класу від наших партнерів. Вони знову ж будуть виконувати функції в ближній морській зоні і в межах виключно морської економічної зони. Тобто в межах 200 морських миль від узбережжя України", - повідомив заступник начальника штабу ВМС України з євроатлантичної інтеграції, капітан 1-го рангу Андрій Риженко.

Крім того, альтернативу американським "Айленд" розробили українські конструктори. Розробки в рамках проекту "Кайра-150" пропонують дев'ять різних модифікацій - для військових і цивільних потреб. Вони були продемонструвати на виставці "Зброя та безпека" цієї осені.

"Всі судна можуть бути створені в єдиному корпусі, але тільки зі зміною начинки і зовнішніх пристроїв. Орієнтовна ціна буде залежати від складу спецтехніки. Платформа, сама платформа, якщо брати аналоги цивільні, то десь п'ять чи шість мільйонів, але не гривень" , - зазначив головний конструктор державного підприємства "Дослідно-проектний центр кораблебудування" Сергій Кривко.

На думку кораблебудівника, для забезпечення потреб ВМС України потрібні півтора-два десятка одиниць плавзасобів різного призначення.

Незабаром український флот поповнять три десантні катери "Кентавр" власного виробництва і восьмий за рахунком катер "Гюрза-М". Ще два таких катери знаходяться в полоні у Російської Федерації.

Отримані від США "Айленди" повинні розширити присутність України в акваторії Чорного моря. На флоті вже оголосили про набір бажаючих служити на американських катерах. Навчання відбуватиметься за кордоном, до цього процесу будуть залучені британські ВМС.

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок, 21 жовтня, на борту судна Ocean Freedom з США до Одеси прибули катери типу Island.