RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Від холоду до тепла: синоптик дала цікавий прогноз на зиму в Україні

В Україні майбутня зима не буде холодніша, ніж торішня.

Про це розповіла "Апострофу" доктор фізико-математичних наук, завідувач відділення кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Вазіра Мартазінова.

За її словами, середньомісячні характеристики взимку 2019-2020 будуть вище норми 1961-1990 років. Але протягом кожного місяця буде велика нестійкість температури - від холоду до тепла. Можуть з'явитися позитивні денні температури. Хоч вони і будуть невеликими, але створять умови, щоб сніговий покрив не ліг.

Синоптик запевнила, що зима буде менш сніжна, ніж зазвичай. Це може негативно позначитися на сільськогосподарській діяльності - якщо холод буде надходити на відкриту територію, де не буде снігу. Якщо буде хоч незначний сніг, то холод не зашкодить. В цілому, похолодання не буде тривалим - в межах 2-3, максимум 5 днів, тому великого збитку сільгоспугіддям не принесуть.

Малосніжні зими можуть вплинути на гідрологічні об'єкти, наприклад, озера. Але не варто сильно тривожиться, бо опади, які випадають у вигляді дощу або снігу, можуть в один день покрити всю місячну норму. Це відбувається, тому що зараз атмосферна циркуляція дуже активна. Тому не варто думати, що води не буде вистачати, скажімо, озеру Світязь, яке в цьому році обміліло.

"Клімат України зараз - це з крайності в крайність. Сьогодні синоптична ситуація нестійка, але незабаром вона зміниться на зниження температури. Глобальне потепління помітне, якщо говорити в загальному. Якщо порівняти співвідношення температур за три місяці, то там будуть великі перепади - холод тепло, тепло-холод. Але тепло буде перемагати, його буде більше. Це і є вплив глобального потепління на температуру в Україні", - розповіла Мартазінова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "З крайності в крайність: якою буде погода в Україні в 2020 році".