RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Із крайності в крайність: якою буде погода в Україні в 2020 році

Глобальне потепління продовжить впливати на зміну клімату в Україні

Глобальне потепління продовжить впливати на зміну клімату в Україні Фото: Getty Images

В Україні починається похолодання. Чи очікує нашу країну холодна зима та якою буде погода в наступному році, "Апострофу" розповіла доктор фізико-математичних наук, завідувачка відділення кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Вазіра Мартазінова.

Якщо говорити в цілому, то великих змін в наступному році не має статися, тому що інерція дуже велика. Адже, якщо ви біжите, то не зможете відразу зупинитися - те саме відбувається і з кліматом. Рік - для клімату нічого не означає.

Підвищення температури залежить від сезону. Наприклад, середня температура влітку зросла майже на 2 градуси, і в наступному році вона збережеться. Але ще потрібно дивитися, що відбувається кожного місяця окремо в результаті цього підвищення. А відбуваються різкі зміни температури. Наприклад, в жовтні цього року: до 3 числа - до 26 градусів, із 7 числа - мінус 2 вночі, а вдень було 6 градусів тепла. Перепад температури - до 20 градусів. Такі перепади - іноді в межах 10 градусів - у кожному місяці. Це вплив глобального потепління на щодобовий температурний режим. Ця тенденція збережеться і в наступному році - кожні 5-6 днів будуть різкі перепади температури повітря.

З початку ХХI століття відбулася зміна в атмосферній циркуляції, яка відповідає за температуру, опади у всіх регіонах. Ми бачимо підвищення температури і збільшення амплітуди температурних стрибків - раніше вона була менш значною, було 10-11 градусів, а зараз до 20 доходить. Але нова циркуляція формує холодні зими. Там, де до 2001 року танув лід, утворюється молодий лід, і він буде настоюватися. Наприклад, зима в Гренландії стала дуже важка і тривала. У попередньому році вона закінчилася майже в кінці весни.

Читайте: Вдарять морози і піде сніг: синоптик дав детальний прогноз погоди на листопад

В Україні ж майбутня зима не буде холоднішою, ніж торішня. Середньомісячні характеристики будуть вище норми 1961-1990 років. Але протягом кожного місяця буде велика нестійкість температури - від холоду до тепла. Можуть з'явитися плюсові денні температури. Хоч вони і будуть невеликими, але створять умови, щоб сніговий покрив не ліг. Зима буде менш сніжна, ніж зазвичай. Це може негативно позначитися на сільськогосподарській діяльності - якщо холод буде надходити на відкриту територію, де не буде снігу. Якщо буде хоч незначний сніг, то холод не зашкодить. В цілому, похолодання не будуть тривалими - в межах 2-3, максимум 5 днів, тому великих збитків сільгоспугіддям не принесуть.

Малосніжні зими можуть вплинути на гідрологічні об'єкти, наприклад, озера. Але не варто сильно тривожиться, бо опади, які випадають у вигляді дощу або снігу, можуть в один день покрити всю місячну норму. Це відбувається, тому що зараз атмосферна циркуляція дуже активна. Тому не варто думати, що води не буде вистачати, скажімо, озеру Світязь, яке в цьому році обміліло.

Клімат України зараз - це з крайності в крайність. Сьогодні синоптична ситуація нестійка, але незабаром вона зміниться на зниження температури. Глобальне потепління помітно, якщо говорити в загальному. Якщо порівняти співвідношення температур за три місяці, то там будуть великі перепади - холод-тепло, тепло-холод. Але тепло буде перемагати, його буде більше. Це і є вплив глобального потепління на температуру в Україні.

Восени 2019 року зацвіла сакура. Це сталося, тому що рослини починають плутатися: половина вересня була занадто теплою, а друга половина - дуже холодна. Перші дні жовтня були дуже теплі - вище 20 градусів. Вийшло, що рослини ніби відчули весну, прокинулися після холоду і зацвіли. Це біда для багатьох рослин. Але з часом це призупинитися. Однак коливання температури не приведуть до значних аномалій, наприклад, до того, що взимку з'являться квіти.

Зміни клімату також позначаться на тваринах і птахах. Наприклад, в цьому році народилося дуже багато горобців, а за літо всі зникли, зараз горобців мало в місті. Мабуть, тому що було дуже сухо, малюки не змогли вижити.

Але через зміни в глобальній циркуляції повітря Україні варто очікувати на урагани і повені. Найскладніші регіони - це Карпати і Західна Україна. Але можуть бути повені й у південно-східних областях. При будь-яких великих перепадах температури - від тепла до холоду або від холоду до тепла - завжди виникають синоптичні стихійні ситуації. Взагалі, можна зробити прогноз, що в наступному році буде те саме, що і в цьому. А 2019 рік був взагалі неординарний - весна ніяк не могла скінчитися і було дуже багато посухи.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію