RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Україну зачепить потужний землетрус: опубліковано мапу найбільш небезпечних районів

Сейсмолог Олександр Кендзери анонсував сильний землетрус, який зачепить частину України, зокрема Закарпаття.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Сегодня"

Варто зазначити, що сейсмічна активність на Закарпатті – це рідкісне явище, яке трапляється раз на 100-120 років. Останні поштовхи були зафіксовані 1908 року.

З огляду на те, що Закарпаття сейсмічно активний регіон, то магнітуда землетрусу може сягнути 8 балів. Тож, людям вже сьогодні треба готуватися до події, оскільки поштовхи можуть початися в будь-який момент.

Найнебезпечнішими ділянками нашої країни вважаються район Зони Вранча – Карпатських гір і захід Одеської області. Там були зафіксовані землетруси інтенсивністю 6-7 балів за 12-бальною шкалою. Епіцентри знаходилися у Сваляві, Мукачеві та Ужгороді. Також сейсмічна активність була помічена і в Підкарпатті. Поштовхи силою 6 балів були в Заліщиках та Кам'янці-Бузькій.

Центральна і східна частина України менш схильні до землетрусів. Тут поштовхи не перевищували позначку в 5 балів.

У разі початку сейсмічної активності населенню потрібно відразу ж сховатися в дерев'яних будівлях, оскільки вони набагато безпечніші ніж цегляні.

Під час землетрусу людям, які проживають на першому або другому поверсі того чи іншого будинку краще вийти на вулицю, тоді як іншим краще перечекати землетрус у приміщенні. Спускатися не варто: сходи у будь-який момент можуть обвалитися. У приміщенні варто якомога далі відійти від вікон і зовнішніх стін, щоб не поранитися уламками.

Як повідомляв "Апостроф", 21 вересня в Албанії стався сильний землетрус, якому не було рівних за останні 30 років.