RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Чи можливий сильний землетрус в Україні: вчені дали прогноз і важливі поради

В Україні теоретично можливий сильний землетрус, адже сейсмічно небезпечна територія знаходиться в Карпатських горах, проте спрогнозувати, коли можуть відбутися підземні поштовхи точно неможливо.

Про це заявив заступник директора Інституту геофізики Олександр Кендзера, повідомляє "Сегодня".

"Якщо вам хтось почне прогнозувати "найближчий", "найдальший" час (землетрусу, - "Апостроф"), то в такому випадку ви можете йому не вірити, - це не фахівець, не сейсмолог", - сказав він.

За словами вчених, у разі сильного землетрусу в зоні Вранча його відгомін може дійти восьмибальними поштовхами до Одеської області і Закарпаття.

Фахівці радять при підземних поштовхах забути про ліфти в багатоповерхівках і швидко тікати з дому. Ліфт становить небезпеку, оскільки його кабіну може заблокувати.

Тим, хто живе вище третього поверху і спуститися по сходах не може, рекомендують перечекати поштовхи в квартирі. Безпечних місць тільки два - просвіт дверей і кут несучих стін.

"Якщо перекриття будуть падати, то несучі стіни будуть залишатися. Невеликий простір, де є можливість врятуватися від обвалення конструкцій", - пояснив начальник управління цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій в Києві Олег Семиволос.

Крім того, треба відійти від вікон - є загроза, що скло потріскається і поранить. Не можна ховатися у ванній кімнаті, вона може швидко обрушиться через специфіку побудови.

Як повідомляв "Апостроф", 21 вересня в Албанії стався сильний землетрус, якому не було рівних за останні 30 років.