RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​Ким себе вважають жителі окупованого Донбасу: з'явилися цікаві результати опитування

Частина жителів Донбасу вважає себе громадянами України, а інші відносять себе до ЛДНР і Росії.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ZN, UA.

Більше половини людей з окупованого Донбасу (57,8%), ймовірно, зберігають ще український паспорт і вважають себе її громадянами. Однак 34,8% вже мають паспорта квазіреспублік. Ще 6,8% відносять себе до РФ і мають російський паспорт. Але є ймовірність, що деякі люди ще не прийняли рішення, громадянами якої країни вони є. Але зроблений паспорт так званих республік говорить про зворотне.

Згідно з опитуванням, більше 42%, що проживають за лінією фронту, ніколи не думали про можливість отримати російський паспорт. Різниця між тими, хто ще громадян України і тими, хто думає про російське громадянство, становить - 14,8%. 34,2% людей визнали, що хочуть паспорт Росії, у 7,4% - російський паспорт вже є.

"Українському суспільству потрібно домовитися між собою, і це дуже важливо, тому що сьогодні всередині України є абсолютно різні бачення питань повернення Донбасу і Криму", - ці слова говорить Володимира Зеленського, і вони відображають один з світоглядних фронтів, коли виникають дискусії між українськими громадянами на форумах, в соціальних мережах, таксі та барах.

Погіршує ситуацію в країні те, що є багато противників повернення Криму і Донбасу. Однак це рішення повинно грунтуватися не на емоціях, а будується на фактах і відповідальних розрахунках.

У квітні 2014 року журналісти разом з соціологами провели дослідження, результати якого дуже серйозно вивчалися в Москві і вплинули на плани по створенню Малоросії. Виявилося, що в східних областях України ставлення до Росії зовсім не таке, як його собі емоційно та інтуїтивно представляли в Кремлі. Тому зараз ці дані вирішили перевірити.

Дослідження проводилося з 7 по 31 жовтня 2019 року. Було опитано 1606 респондентів: 800 - в непідконтрольній частині Луганської та 806 - в непідконтрольній частині Донецької області. Для розрахунку вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 року, які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Інтерв'ю face-to-face проводилися в домогосподарствах респондентів за структурованими анкетами. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

З 1 606 опитаних людей в так званих ДНР і ЛНР 53,5% - жінки, 46,5% - чоловіки. Це жителі Донецька, Макіївки, Іловайська і Єнакієве. Луганська, Алчевська, Антрацита та Ровеньок. А також ще 29 міст і містечок окупованого Донбасу. Серед них переважна кількість тих, хто старше 25 років. І зовсім небагато, 8,3%, тих хто ще не доріс до цього віку. Майже половина тих, хто живе за лінією розмежування і погодився заповнити анкети, - люди із середньою професійно-технічною освітою - 45,2%, диплом про закінчення вузу мають 23,3%. Решта або не довчилися в інститутах, ПТУ чи школах.

45% опитаних - не працюють в силу віку і безробіття. По 24% тих, хто зайнятий у державному секторі або в приватному бізнесі. 5% - знайшли себе в громадській сфері. Можна сказати, що переважна більшість жителів окупованих територій вірять в Бога. У їх числі 31% тих, хто не відвідує ніякої церкви, і 57% їхніх земляків - вінчаються і хрестять своїх дітей в УПЦ Московського патріархату. Вони не перебувають у партіях - 97%, і вдома говорять російською мовою - 90%. При цьому половина з них - 55,4% - вважають себе українцями за національністю, і практично стільки ж - за громадянством.

Жителі вельми негативно розповідали про життя в ОРДЛО, коли задавалися відповідні питання. 63,6% сказали про проблеми на ринку праці. Також 24,3% вказали на безробіття, а 39,3% сказали, що роботу знайти можна. Крім того, 32,9% зуміли зберегти стару посаду, або знайти нову роботу. Є й такі, 2,9%, хто впевнений, що в ОРДЛО не вистачає робочих рук.

48 опитаних осіб (3%) вважають, що їх фінансове положення успішне. Шість з них підкреслили, що можуть дозволити купити собі все. Решта з цих 48 жителів Донбасу, уточнили, що якщо захочеться придбати квартиру або машину, то все-таки доведеться позичати або якийсь час збирати гроші.

На тлі таких щасливчиків інші 41,3% жителів вважають себе бідними. Частина з них змушена економити навіть на харчуванні (4,9%), інші 36,4% - можуть дозволити собі тільки їжу. На одяг потрібно відкладати або позичати. Така ж вагома частина людей - 43,6% - не можуть просто так взяти і купити мобільний телефон або пилосос. Але інші 12%, випадково заглянувши в магазин електроніки, все-таки відчувають себе комфортно.

При цьому більшість опитаних господинь і глав сімей (57,3%) повідомили, що їхнє матеріальне становище не змінилося. Але 28,4% все-таки відчули, що їх гаманець схуд. У той час 14,2% жителів окупованих територій стали жити краще. Стабільний відсоток - 58,6% - переконані, що в їх фінансової історії нічого не зміниться. Практично навпіл розділилися ті, які очікують чудесного поліпшення життя своїх родин (18,7%), так і в чудеса які не вірять (21%).

Про Україну жителі Донбасу (50,3%) дізналися (інтернет, соцмережі, тв), що на її території за останній рік ситуація погіршилася. Але 6,3% вважають, що українці стали жити краще. 1,4% респондентів відзначили, що в Україні стабільна економічна ситуація.

Жителі окупованих територій також розмірковують про майбутнє. 18,7% опитаних налаштовані оптимістично. 34% впевнені в покращенні своєї економічної ситуації. Але 35,4% говорять про поліпшення в разі інтеграції в РФ. І тільки 3,5% респондентів розповіли про можливе поліпшення після повернення в Україну.

Так, 9,9% респондентів, переконані в тому, що Україна все-таки може допомогти ОРДЛО стабілізувати економічну ситуацію, надавши ДНР/ЛНР широку автономію. Показово також, що 10,9% людей, які проживають на окупованих територіях, влаштовує сьогоднішній баланс сил або створення незалежної держави на кшталт Осетії чи Абхазії. А по суті - заморожений конфлікт.

Ті, хто очікує погіршення ситуації, пов'язують цей процес виключно з поверненням в Україну - неважливо в якому статусі, все одно погано - 26,8%. Не надихає людей і сценарій самовизначення або заморожування конфлікту - 23,1% вважають, що економіка піде вниз в разі такого розвитку подій. І тільки 6,8% жителів не довіряють російському об'єднавчому сценарію.

Але в цей же час 40,2 і 43,3% жителів ОРДЛО не можуть або відмовляються відповісти на питання про погіршення або поліпшення. Ці люди не знають і не розуміють, хто їх може захистити і з якою країною краще об'єднатися.

"І якщо повернутися до самого початку нашої глави, де ми констатували, що 42,9% опитаних ніколи не думали про те, щоб отримати російський паспорт, то ці сорок відсотків і є той потенційний резерв, з яким Україна може працювати (впливати на повернення Донбасу в Україну). Але чи є у нас інтелектуальний і психологічний ресурс для подібної роботи - це вже інше питання", - зазначили журналісти.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі жителі Донбасу поскаржилися на медичні послуги в так званій ДНР.