RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Під Черніговом археологи виявили унікальну знахідку: фото

Під час розкопок біля Іллінської церкви в селищі Короп Чернігівської області археологи виявили цікаву знахідку.

Про це повідомляє керівник археологічної експедиції, доцент інституту історії, етнології та правознавства Національного університету "Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка" Олена Черненко на своїй сторінці в Facebook.

Там знайшли вилитий з бронзи манок для заманювання птахів під час полювання, виготовлення якого датують кінцем XVIII століття.

"Знахідка, про яку я розповідаю, рідкісна штука - манок, призначений для заманювання птахів під час полювання шляхом імітації їх крику. З'ясували після очищення реставратором", - написала Черненко.

В одному з коментарів Черненко відзначила, що манок відноситься до періоду Гетьманщини і належав, очевидно, комусь із козацької старшини.

За словами археолога, розкопки біля пам'ятника національного значення - Іллінської церкви в Короп - проводилися в рамках Мезинської археологічної експедиції. Головна мета цієї роботи - дослідження мало вивченого храму, встановлення дати початку його будівництва.

У розкопі у церкві учасники експедиції знайшли також монети XVII століття, намистинку, кераміку. Манок в формі вершника на павичеві виявився цікавим артефактом і спочатку здався трубкою для куріння індивідуального виробництва.

Після дослідження та реставрації манок та інші знахідки доповнять колекцію Крупського історико-археологічного музею.

Як повідомляв "Апостроф", в Миколаївській області на території античного міста Ольвія в Очаківському районі археологи знайшли посуд для ритуалів, стародавні господарські будівлі і посудину зі Спарти для жертвоприношень.