RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Глава української делегації в ПАРЄ пояснила свою присутність в Москві під час Євромайдану

Глава української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько пояснила, що робила в Москві (Росія) під час Революції Гідності в Україні.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, в жовтні 2013 року по програмі обміну між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та МГУ імені Ломоносова, група з кращих студентів філософського факультету, поїхала в Москву. До участі в цій програмі були рекомендовані магістри спеціальності "політологія" заздалегідь - за кілька місяців до початку Майдану.

Ясько також підкреслила, що головна мета цієї програми була отримання знань з політології, історії та теорії політичних навчань.

"30 листопада, в день побиття студентів, в Києві я разом з друзями вже працювала над створенням громадської організації, яка ставила за мету задоволення суспільних інтересів громадян України при здійсненні своїх прав. А далі була кров. У березні 2014 року, повертаючись до Москви, я відчувала себе послом Майдану і намагалася використовувати всі можливості, щоб донести позицію моєї країни студентам і викладачам МГУ", - написала чиновниця.

Вона зазначила, що це було важко психологічно. Багато лекцій і семінарів починалися з того, що місцеві викладачі та студенти просто не починали щось викладати коли дізнавалися, що в аудиторії є кілька українців. І далі від них вже йшли емоційні висловлювання на тему "братніх народів", "митного союзу і чому ми українці туди НЕ хочемо" і "навіщо нам Європа".

"І вже тоді я була вражена побачити, яка між нами прірва... Але розуміючи, що це інтелектуальна еліта Росії, я все ж не залишала спроб переконати моїх колег... І після цього, повертаючись до Москви вже коли відбулася анексія Криму, я вірила, що події в Україні змінять погляди росіян... На те сподівалася і коли відбулася збройна агресія на Донбасі", - написала глава української делегації в ПАРЄ.

За словами Ясько, було враження, що більшість росіян зазомбовані.

"Останній раз я була в Москві у червні 2014 і вже в той час я працювала майже три місяці в українському Кризовому Медіа центрі, діяльність якого була спрямована на боротьбу з російською пропагандою і комунікацію українських подій світу", - зазначила чиновниця.

Вона провела в Росії з жовтня 2013 по червень 2014 не більше двох місяців (програма закінчилася у червні).

"Я переконує, що в умовах війни з Росією - такий, навіть короткочасний досвід розуміння логіки противника - дорого коштує. І ще раз хочу сказати, що цей досвід мене переконав, що ми українці - дуже сильно відрізняємося від громадян Росії в прагненні свободи і відстоюванні за свою гідність", - підкреслила Ясько.

Нагадаємо, раніше про навчання Ясько в Москві розповів нардеп партії "Слуга народу" Антон Поляков. За його словами, насправді в її офіційній біографії немає опису цих даних.

Як повідомляв "Апостроф", Ясько заявляла, що українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи відтепер буде готова до конструктивної дискусії з російськими колегами, а також чекатиме від дипломатів асамблеї нових резолюцій на підтримку України.