RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні можуть злетіти ціни на газ: озвучено причини і можливий тариф

Вартість газу в Україні в наступному році може злетіти до 12 гривень за кубометр.

Про це йдеться в аналізі регуляторного впливу від Міністерства енергетики та навколишнього середовища.

Так, в урядовому документі зазначено, що ринкова вартість газу в Україні виросте якщо НАК "Нафтогаз України" не укладе новий транзитний договір з "Газпромом". Без транзиту з 1 січня 2020 року ціни на природний газ можуть підскочити до 10 751 грн за тисячу кубометрів без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл, якщо ж додати супутні витрати, то газовий тариф складе близько 12 гривень за кубометр.

"При існуючих обставин, в період опалювального сезону 2019/2020 деякі виробники теплової енергії можуть бути позбавлені необхідного ресурсу природного газу. Це може створити загрози для стабільного проходження опалювального сезону та виникнення соціальної напруженості в суспільстві", - йдеться в документі.

Також в Міненерго вважають, що зрив транзиту призведе до наступних негативних наслідків: різке зростання боргів за комуналку і збільшення витрат бюджету на субсидії.

Поки в уряді ухвалили тимчасове рішення зобов'язати "Нафтогаз" продавати газ за однією ціною з січня по березень 2020 року, тариф повинен скласти близько 8 гривень за кубометр.

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти спрогнозували, що в опалювальний сезон 2019/2020 тарифи на опалення і гарячу воду можуть злетіти в окремих регіонах через те, що Кабмін скасував постанову про обмеження вартості тепла і води №560.