RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні злетять тарифи на опалення і гарячу воду: скільки доведеться платити

Стало відомо, що в Україні підвищаться ціни на гарячу воду і опалення для населення.

Про це повідомляють «ФАКТИ».

Це пов'язано зі скасуванням обмеження вартості тепла і води №560, яке було прийнято урядом Володимира Гройсмана.

Кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський впевнений, що таке рішення призведе до зростання ціни на опалення і воду.

"З цією метою і знімаються обмеження. При цьому, як завжди, посилаються на те, що, мовляв, вільний ринок надалі знизить ціни. Однак ніякого ринку в поставках опалення і гарячої води в Україні немає. Ці поставки здійснюють компанії-монополісти. Ніякої конкуренції в цій сфері не існує, і люди не можуть вибирати постачальників ", - вважає він.

З такою думкою погоджуються й інші експерти.

"Звичайно, прийняте рішення вплине на тарифи, - повідомив засновник компанії Investment Development Property Ігор Черненко, - Очевидно, що саме для цього Кабмін і скасував постанову про введення граничних обмежень тарифів на тепло і гарячу воду. Думаю, з огляду на, що ціна на теплову енергію для населення до введення обмеження була 1807 грн за 1 Гкал, слід очікувати зростання тарифів мінімум на 20-24% ".

Однак деякі експерти не такі однозначні в своїх прогнозах.

"Зараз назвати цифру, на скільки зросте ціна опалення і гарячої води, важко, - висловив свою думку експерт Центру "Ейдос" Віктор Таран. - Тому що кожне місто має свої тарифи на газ, опалення та водопостачання. Єдине, що точно можна прогнозувати: тарифи піднімуться пропорційно, відповідно до тих цін, які виставляють населенню оператори послуг".

Експерт Центру структурної політології "Вибір" Лілія Брудніцька пояснила чи вплине подорожчання опалення та гарячої води на інші житлово-комунальні послуги.

"Оскільки немає офіційно оголошеної структури тарифів і їх економічного обґрунтування, то прогноз, заснований на економічних ж або математичних факторах, неможливий або ж він буде дуже приблизними, - вважає Брудніцька. - Вважаю, постачальники скористаються ситуацією, щоб обгрунтувати перед Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), зростання своїх тарифів. А там - як карта ляже. Імовірність задоволення запитів постачальників НКРЕКУ буде безпосередньо залежати від відносин власників теплокомуненерго і генеруючих компаній з владою ".

Експерти відзначають і інші наслідки урядового рішення.

"Тарифи, безумовно, зростуть. Також практика показує, що в сегменті ЖКГ кожен стрибок цін призводить до зростання боргів за комунальні послуги, - розповіла засновник керуючої компанії" Затишна оселя "Діана Гранцева. - На сьогодні заборгованість населення вже становить близько 4 млрд грн , і її приріст тільки за минулий рік склав 800 млн грн. Саме цей показник повинен бути одним з ключових при оцінці ефективності державного управління та регулювання даного сектора економіки, де частка впливу держави, в тому числі в ціноутворенні, досить велика. Люди перестають платити взагалі, бачачи необґрунтоване зростання тарифів і, думаю, це ключовий момент, з яким необхідно працювати ".

Варто нагадати, що несподівано скасована постанова Кабміну від 26 червня 2019 року № 560 "Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг" вводила граничні обмеження тарифів на:

  • послугу з постачання теплової енергії для населення - 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (при наявності приладів обліку) і 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв. м (без приладів обліку).
  • послугу з гарячого водопостачання - 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушок і 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. при відсутності рушникосушок.

Раніше стало відомо, що ціна газу для населення і теплокомуненерго в першому кварталі 2020 року буде нижчою, ніж за той же період в поточному році, навіть за умови припинення транзиту російського газу через територію України з наступного року.