RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

"Льодовий палац" і басейни: спливли резонансні деталі про розкішну дачу Путіна в Криму, фото

Російські окупанти виставили озброєну охорону на південному березі Криму, між Форосом і Ялтою, де знаходяться так звані "держдачі" № 6, 8, 9 і 10, за останні роки там були побудовані нові паркани і пости.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Проект. Медіа".

Місцеві жителі повідомляють, що тут затіяли масштабну будівництво - передбачається, що росіяни зводять там "льодовий палац". Працівники на будівництві підтвердили, що на цьому місці буде зведено каток. На російському сайті держзакупівель вказується, що на цій території з коштів управління у справах президента РФ будували басейни, сауни, спа, а також гуртожиток. Кримчани припускають, що після завершення будівельних робіт сюди буде їздити на відпочинок Путін.

"У кущах сидять співробітники і вискакують при наближенні сторонніх. У місцевих вони перевіряють документи", - зауважив кримчанин.

Також він зазначив, що тепер мешканці прилеглого до дач селища Олива не можуть офіційно зареєструвати будинки і землю, оскільки начальник ФСО окупантів по Криму заборонив Росреєстру "вносити в кадастрову базу об'єкти, що потрапили в охоронну зону".

"Земля під будинком моя, її я встиг зареєструвати в 2015 році, коли зони ще не було, а будинок не мій", - пояснив місцевий житель.

За його словами, позови про це в Європейський суд з прав людини готові відправити вже шість місцевих жителів. При цьому, майже всі жителі Оливи вважають, що їх найближчим часом будуть примусово відселяти.

Ще одну ділянку зі статусом "дачі Путіна" журналісти знайшли на трасі Севастополь-Ялта - він займає територію від держдач 6 і 8 до скелі Іфігенія. Тут раніше знаходився санаторій "Таврія" - власність олігарха Ігоря Коломойського. У 2014 році його відібрали ("націоналізували") окупанти і передали ФСБ під господарське управління в Криму. Тут були побудовані три вертолітних майданчики, два корпуси, адміністративні будівлі, гаражі. Об'єкт обладнали готелем, власною системою очищення води, генераторами. В даний момент це один з найбільш охоронюваних цивільних об'єктів на півострові. Співробітники об'єкта стверджують, що сюди вже приїжджав відпочивати директор ФСБ РФ.

Також окупанти закрили доступ до відомої пам'ятки південного берега Криму - урочища Батиліман біля мису Айя. Цю територію контролював син Віктора Януковича Олександр, але після анексії Криму її викупив банк "Росія", і за словами місцевих працівників сюди приїжджатиме на відпочинок глава Ради федерації РФ Валентина Матвієнко. Її раніше помічали на цій території під час будівельних робіт.

Журналісти відзначають, що в околицях зазначених об'єктів постійно з'являються люди в формі і перевіряють документи, тому туристів тут вже практично немає.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Ялті окупанти приступили до реконструкції на стадіоні "Авангард", щоб, на думку місцевих, незаконним шляхом привласнити землю.