RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Українці більше не зможуть їздити в Росію за внутрішніми паспортами: всі подробиці

З 1 березня 2020 роки українці не зможуть перетнути кордон Росії за внутрішнім паспортом і свідоцтвом про народження.

Відповідну постанову прийняв Кабінет міністрів України.

Як зазначив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев, проектом постанови Кабміну передбачено призупинення дій положень угод з РФ в період 1997 і 2011 років, укладених ще до початку російської агресії.

Він уточнив, що цими положеннями визначено перелік документів, за якими громадяни України мають право перетинати кордон з Росією, і це, серед іншого, внутрішній паспорт громадянина України та свідоцтво про народження для дітей до 16 років.

"Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" чітко визначено документи, які дають право громадянину України на в'їзд або виїзд з України. Це паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний і службовий паспорти України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу і посвідчення особи на повернення в Україну (дає право тільки на в'їзд в Україну). У разі прийняття урядом постанови з 1 березня 2020 року до громадян України, які перетинають кордон з РФ, будуть застосовуватися положення цього закону в частині паспортних документів, що дають право на виїзд за кордон", - підкреслив Погорельцев.

Він пояснив це тим, що щорічно зростає кількість випадків виявлення підробок як свідоцтв про народження, так і внутрішніх паспортів у формі книжечки.

"По-перше, свідоцтво про народження дитини не підтверджує належність до громадянства України і не містить фотографії його власника, що унеможливлює ідентифікацію дитини на підставі цього документа, а також створює загрозу незаконного вивезення цієї дитини. По-друге, як внутрішній паспорт, так і свідоцтво про народження не містять інформацію про особу латиницею, що тим самим робить неможливим проведення перевірки цієї особи на наявність можливих обмежень на перетин державного кордону відповідно до баз компетентних органів України та Інтерполу, а також не дозволяє автоматично зчитати інформацію з цих документів при проходженні прикордонного контролю. По-третє, паспорт громадянина України у формі книжечки має низький ступінь захисту і може використовуватися зі зміненою фотографією при перетині кордону третіми особами, які вчинили або можуть вчинити протиправні дії, які загрожують державній безпеці і громадському порядку", - підкреслив Погорельцев.

Також він пояснив, як прийняття постанови відіб'ється на українських громадянах. За його словами, "існуючий спрощений режим поїздок громадян України в РФ в умовах збройної агресії останньої неадекватний загрозам національній безпеці України".

"Тому це питання актуальне як для належної ідентифікації осіб при перетині державного кордону, так і для захисту прав та інтересів перш за все громадян України, які подорожують до та з РФ. У свою чергу, відстрочення дати початку застосування постанови до 1 березня наступного року є необхідною для проведення належної інформаційно-роз'яснювальної роботи та своєчасного документування закордонними паспортами всіх громадян України", - сказав Погорельцев.

Крім того, він розповів, яким чином зможуть оформити закордонний паспорт громадяни України, що знаходяться в Росії.

"У разі тимчасового або постійного перебування на території Російської Федерації громадяни України можуть звернутися з клопотанням про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон до Посольства України в Москві і консульські установи України в Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі або Новосибірську, в залежності від місця проживання. станом на даний момент таким правом вже скористалися понад 4 тисячі громадян України, які оформили в наших установах на території Росії біометричні загранпаспорти", - заявив Погорельцев.

Як повідомляв "Апостроф", у разі введення подвійного громадянства в Україні, яке передбачає внесений на розгляд Верховної Ради президентський законопроект №2590, для отримання українського паспорта не потрібно буде відмовлятися від громадянства країни народження.