RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Археологи виявили стародавнє намисто, зроблене з людських зубів: фото

На Близькому Сході археологи знайшли рідкісний артефакт - старовинне намисто, яке було зроблено зі справжніх людських зубів.

Як пишуть західні видання, знахідку виявили в неолітичному селищі Чатал-Хююк в Туреччині.

В даний момент тут знайшли тільки два зуба з дірочками під нитку. Вчені вважають, що їх використовували в якості окремого кулона або як складовий елемент в намисті або браслетах. Їх вік може перевищувати 8500 років.

"Ми припускаємо, що зуби були вилучені у двох різних дорослих людей вже після смерті. Це були жувальні зуби, і їх стан вказує на те, що людям було явно більше 30 років, але менше 50. За тими мірками це дуже солідний вік", - каже керівник розкопок Скотт Хеддоу.

Цікаво, що на зубах не виявили слідів хвороб, які могли б послужити причиною випадання. Це говорить про те, що їх могли взяти вже у померлих людей через кілька років.

Цікаво що на Близькому Сході такі артефакти раніше не знаходили. Археологи сподіваються, що зможуть знайти ще подібні прикраси в цьому районі.

Також вчені припускають, що підвіски з людських зубів в ті часи носили певні верстви стародавнього суспільства.

Нагадаємо, що вчені знайшли найбільше за всіх часів місце в Середземному морі з останками римського корабля, який дві тисячі років тому зазнав аварії.