RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Навіщо Росія занепокоїлася "паспортами" бойовиків: важливі моменти

Паспортизація жителів окупованих територій інспірована Росією, щоб віддалити "народ Донбасу" від України і допомогти уникнути покарання воєнним злочинцям з числа бойовиків псевдореспублік Л/ДНР.

Таку думку висловили опитані "Апострофом" експерти.

Політолог Ярослав Макітра вважає, що стратегічна мета, яку переслідує РФ, прискорюючи процес паспортизації "громадян" псевдореспублік, полягає в тому, щоб максимально віддалити окуповані території від Києва, зробити більш автономними і надалі примушувати Київ вести з ними переговори як з окремим суб'єктом.

"Чим менше там буде України, тим легше Росії буде проштовхувати тезу про те, що потрібно говорити з "народом Донбасу". Україна буде змушена звертатися до Росії і, так чи інакше, враховувати її позицію", - стверджує експерт.

На думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігоря Тишкевича, якщо Україна вирішить визнати так звані паспорти Л/ДНР, це призведе до того, що з'явиться велика кількість людей без історії свого життя, про яких нічого невідомо.

"Отримати тисячі людей без історії - означає звільнити від відповідальності тисячі військових злочинців або просто злочинців. Наприклад, якщо до війни бойовик мав український паспорт і встиг зробити ряд правопорушень, то отримавши паспорт ДНР під іншим ім'ям і прізвищем, він може розраховувати на уникнення відповідальності ", зауважив експерт.

Ігор Тишкевич вважає, що безпечніше в такому випадку буде розбиратися з кожною окремою людиною і вивчати її історію

Детальніше про те, навіщо окупанти активно впроваджують фейковий паспорта сита в матеріалі Апострофа: Страшно і вдень, і вночі: чому гуляти з українським паспортом на Донбасі небезпечно для нирок