RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Страшно і вдень, і вночі: чому гуляти з українським паспортом на Донбасі небезпечно для нирок

Навіщо окупанти активно впроваджують фейкові паспорти

Навіщо окупанти активно впроваджують фейкові паспорти Фото: unian

Окупаційна влада ОРДЛО придумала новий головний біль для місцевих жителів: тепер опинитися на вулицях, наприклад, Донецька, без фейкового паспорта самопроголошених республік стало небезпечно для особистої свободи. Люди в соцмережах скаржаться, що тих, хто не встиг оформити "документ", так звані поліцейські можуть запросто забрати в райвідділ і протримати там кілька годин, до з'ясування особи. При цьому, якщо до Нового року для ідентифікації особи було достатньо українського паспорта, то зараз такий номер уже не проходить. Навіщо окупанти вирішили різко закрутити гайки, розбирався "Апостроф".

"Стрьомно" і вдень, і вночі

Повідомлення про те, що жителів Донецька без фейкового паспорта ДНР забирають на "екскурсію" у райвідділи, стали з'являтися на початку 2020 року.

"Раніше боялися гуляти вночі, тепер стрьомно і вдень. Із українським паспортом, звичайно", - пише в соцмережах користувач Дмитро Степанов.

"Живеш у місті, народився тут, прописка тут, а ходити по ньому не можеш, тому що комусь захотілося, щоб у всіх був туалетний папір ДНР", - скаржиться інший користувач Валерій Лисак.

"Це все з 1 січня ще почалося, - розповідає "Апострофу" донеччанка Світлана. - Причому попадають в основному чоловіки молоді. Прописку дивляться, пальці катають, потім відпускають".

Більш того, в мережі навіть з'явився запис телефонної розмови з оператором гарячої лінії так званого МВС ДНР.

"Вас, якщо затримають, то доставлять в райвідділ за місцем затримання, перевірять по всіх базах і відпустять. До з'ясування обставин будете там перебувати. Це розпорядження "глави держави" і "міністра внутрішніх справ". Це буде тепер постійно, - зазначив оператор на гарячій лінії . - Якщо ви дотримуєтеся громадянства України, то можете виїжджати туди і там проживати. Громадяни ДНР 90% отримали паспорти і проживають тут".

Характерно, що на сайті так званого МВС ДНР і лідера донецьких бойовиків Дениса Пушиліна не опубліковано жодних указів чи розпоряджень про зміну паспортного режиму.

Крім того, на додачу до паспортів окупанти придумали ще одне адміністративне ноу-хау: фейкові поліцейські влаштували сафарі на власників авто на українських номерах. Якщо у водія немає номерів ДНР, то його зупинять і оштрафують на суму від 340 до 510 російських рублів (130 - 200 гривень), а автомобіль відправлять на штрафмайданчик. Якщо протягом року таке "порушення" повториться, то штраф буде вже від 510 до 1020 рублів (200-400 гривень), з обов'язковим "бонусом" - автомобілем на штрафмайданчику.

Фейкові поліцейські влаштували сафарі на власників авто на українських номерахФото: Getty images

"Перевізники зараз всі перелякані. Раніше можна було до 10 днів кататися на українських номерах. Просто возили з собою талончик із блокпоста або його фото, ось, мовляв, тоді-то заїхав. І ніяких проблем загалом не було. А зараз вже ні. І що найцікавіше - ніяких указів немає. Все посилаються на усні розпорядження начальства", - розповідає "Апострофу" житель Макіївки Олександр.

Навіщо це потрібно

У самих жителів ОРДЛО є кілька припущень, для чого окупаційним адміністраціям так раптово знадобилося закрутити гайки.

По-перше, для того, щоб, у так званій поліції з'явилися нові джерела доходу, адже очевидно, що "екскурсія" в райвідділ для встановлення особи - формальність. І щоб уникнути цієї формальності, або прискорити її проходження, легше просто дати "поліцейському" кілька сотень рублів за "порішати питання".

По-друге, "Таким чином ще можуть стимулювати отримання паспорта ДНР, а потім - Росії, адже без паспорта "дири" російські документи не дають. А далеко не всі побігли отримувати паспорти РФ, мабуть, страждає звітність перед кураторами. Ні, оформляти російський паспорт побігло, звичайно, багато людей, але не так багато, як того очікували", - додає донеччанка Світлана.

А для отримання фейкового паспорта ДНР ще потрібно сплатити мито - 250 рублів (близько 100 гривень), і це також ще одне джерело доходу для окупаційних адміністрацій.

Але ось проблема - отримати фейковий паспорт не так-то й просто. За повідомленнями місцевих жителів, черга в так званій міграційній службі розписана ледь не до початку осені. А значить, у "правоохоронців" ще є час, щоб оббирати населення. Але справа тут не в тому, що всі жителі Донбасу так пристрасно мріють стати "громадянами" ДНР, шикуючись в черзі за паспортами (хоча, очевидно, є й такі).

"Людям просто потрібна робота, - додає житель Макіївки Олександр. - Бюджетників вже майже всіх нагнули отримати ці паспорти, інакше - звільнення. Зараз починають потихеньку підбиратися і до приватників: багато фірм виставляють вимоги при прийомі на роботу - паспорт ДНР. Не тому що їм зайнятися нічим, а тому, що їх теж нагинають різні податкові та інші перевіряючі. А ті, хто виїхав працювати в Росію, після того як відкрилася халява з російськими паспортами, звичайно, хочуть його отримати, щоб було менше питань і проблем у самій РФ. А без паспорта ДНР російський не дадуть".

Однак, крім чисто побутових причин, у атракціону з примусової паспортизації жителів ОРДЛО є й стратегічні причини.

У атракціону по примусової паспортизації жителів ОРДЛО є причини і стратегічніФото: Getty images

"Ця політика впроваджувалася давно: по максимуму, видати всім паспорти і переоформити майно, якщо не за російським, то хоча б "законодавством" цих псевдореспублік, - каже "Апострофу" політолог Ярослав Макітра. - Таке прискорення, як зараз, ймовірно, викликано тим, що процес йшов повільно. Але стратегічне завдання не змінюється: зробити певну суб'єктність цих територій, віддалити їх максимально від Києва, зробити більш автономними, щоб в подальшому примушувати Київ вести з ними переговори як з окремим суб'єктом. І чим менше там буде України, тим легше Росії буде проштовхувати тезу про те, що потрібно говорити з "народом Донбасу". Україна буде змушена звертатися до Росії і, так чи інакше, враховувати її позицію".

Але, крім роздування фейкової суб'єктності, паспортизація жителів окупованих територій виконує ще одне важливе завдання. Важливе для Росії, звичайно ж.

"Будь-який формат врегулювання конфлікту рано чи пізно виходить на етап роботи з громадянами, - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Але розширення бази тих, хто має так звані паспорти Л/ДНР виводить проблему роботи з громадянами на зовсім інший рівень. Для початку доведеться визначитися: Україна визнає чи не визнає ці "паспорти". Чиї це громадяни? Є два варіанти. Перший варіант, найгірший для нас, - визнати ці паспорти і автоматично міняти їх на українські. Але в такому випадку ми ризикуємо зіштовхнутися з тим, що отримаємо велику кількість людей без історії свого життя. І буде складно зрозуміти: а чи були вони взагалі громадянами України? Це ризик, але це найбільш простий і дешевий спосіб".

А отримати тисячі людей без історії - означає звільнити від відповідальності тисячі військових злочинців або просто злочинців. Наприклад, якщо до війни бойовик мав український паспорт і встиг скоїти низку правопорушень, то отримавши паспорт ДНР під іншим ім'ям і прізвищем, він може розраховувати на уникнення відповідальності.

"Варіант другий, більш дорогий - розбиратися з кожною окремою людиною і вивчати його історію", - резюмував Тишкевич.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто