RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від чого залежить розмір пенсії в Україні: детальне роз'яснення

Розмір пенсії в Україні залежить від наявності страхового стажу та заробітної плати, а сам заробіток і пенсія призначаються за певними формулами.

Сам по собі страховий стаж - це період, під час якого громадянин підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. У цей період кожен місяць він повинен сплачувати страхові внески. Сам заробіток для призначення пенсії в Україні визначають за період роботи з 1 липня 2000 року за даними персоніфікованого обліку.

Формула, за якою визначається заробіток:

Середня заробітна плата за останні 3 роки, перед якими людина на пенсію (в 2019 році становила 6 188,89 грн, але пізніше вона буде відкоректована) помножена на індивідуальний коефіцієнт заробітку людини, тобто Зп = Зс х К.

Формула, за якою визначається пенсія:

Її в Україні визначають так: коефіцієнт страхового стажу помножений на заробіток, тобто П = Кс х Зп.

Також варто мати на увазі, що кожен рік трудового стажу дорівнює 1% заробітної плати. Таким чином, розмір пенсії буде залежати від середньої заробітної плати за останні три роки перед виходом на засуженний відпочинок і буде залежати не тільки від страхового стажу.

Нагадаємо, що отримувачі пенсій в Україні мають можливість сформувати і подати заяву на перерахунок виплат в електронному форматі.