RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Гриф секретності знято: парамедик розкрила деталі спецоперації із захоплення Цемаха в Донецьку

Українські військовослужбовці у буквальному сенсі жертвували собою, щоби провести спецоперацію ззахоплення бойовика Володимира Цемаха, якого звинувачують у причетності до катастрофи МН-17.

Про це розповіла медик батальйону "Госпітальєри" Олена Герасим'юк у блозі для "Цензор.НЕТ".

За її словами, Цемаха вона побачила біля місця підриву, там були тяжко поранені кілька бійців ЗСУ, проте самого бойовика вони закривали буквально своїми тілами.

"Викликали на точку, куди від місця підриву виносили поранених. Ніхто не міг точно сказати, скільки їх. Нам іти до місця підриву не дозволили, якби з кимось із нас щось сталося, всі залишилися б без допомоги. До нас виносили поранених бійців у супроводі стрілка-санітара, позивний Док. Він надавав допомогу там, на місці, а ми вже працювали. Першим вивели Цемаха. Спочатку здивувалися: людина в цивільному одязі. У нього була розсічена голова, йшла кров. Я подумала, що це місцевий постраждав… Мені заборонили наближатися до нього, хоча я хотіла надати допомогу. Його завели за мішки з землею, охороняли, як Дюймовочку, прикривали тілами. Бій наближався до того місця, де ми були. Міни лягали все ближче. Всі нервувалися, щоб із тим чоловіком нічого не сталося, його забрали далі", - сказала Герасим'юк.

Також вона розповіла про втрати з боку захисників України під час цієї операції, за її словами поранення середньої та важкої ступені тяжкості отримали як мінімум троє бійців.

ісля передали Тритона. Коли йому відірвало ногу, він сам собі затягнув турнікет і надавав допомогу пораненому Колу. У Тритона були рани грудної клітини збоку. Їх заклеїли. Побачила, що у нього пробита щока. Потім винесли Колодяжного. У нього була перемотана голова, його наче пропустили через м’ясорубку, з чотирьох кінцівок одна нога вціліла. Обличчя було обпечене, губи порвані. Забрали Кола і понесли до машини", - розповіла вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше фігурант справи про збитий на Донбасі в 2014 році малайзійський Boeing MH-17 Володимир Цемах подав скаргу протиУкраїни і Нідерландів в Європейський суд з прав людини.