RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Екс-бранець бойовиків ЛНР розповів, що не так з обміном полоненими

Українська влада створює штучні перешкоди, щоб не надавати допомогу звільненим з полону бойовиків ЛДНР, у тому числі щодо отримання соціальних виплат та надання житла.

Про це розповів звільнений з полону ЛНР бізнесмен Денис Секацький у блозі для "Цензор.НЕТ".

За його словами, критика влади щодо обміну дійсно має під собою підгрунтя і колишні полонені про неї знають. Також бізнесмен розповів про недоліки процедури надання їм допомоги.

"Серед тих, кого обміняли, не всі хороші. Люди працювали, а коли їх затримали, - пішли на обмін. Виникає питання: на якій підставі обміняли людей, які завідомо були зрадниками? Було зроблено все, щоб соцвиплати, допомогу звільненим довго не виплачувати. У половини немає паспортів. Без паспорту не дадуть картку, без картки - не отримаєш соціальну виплату. Поки були у Феофанії - можна було зробити паспорти, це не так важко. Після того, як кожен з нас отримає довідку з СБУ, як ті, у кого немає паспортів, зроблять їх, і карту для соцвиплат - маємо заповнити формуляр від Міністерства ветеранів, що потребуємо допомоги і що нам належить отримати виплату. Коли зберуться документи - збереться комісія, яка прийме рішення про виплату. Для чого це робиться? Для чого обіцяти нам житло?", - розповів він.

Також Секацький розповів про свої подальші плани, а також про тих полонених бойовиків, що по факту, такими не були, проте приїхали на підконтрольну територію в рамках процедури обміну.

"У полоні я провів 3 роки та 8 місяців. Хочу повернутися до життя. Знаю, що були противники обміну, що казали, що серед нас є "просто перевізники". Перевізники знали, що вони везуть і з якою метою. Люди ризикували собою, своїми родинами. Вони заслуговують на інше ставлення. Люди не розуміють цього. Нам теж важко. Ми теж громадяни України. Ми за неї билися, терпіли, мучилися", - додав колишній бранець.

Як повідомляв "Апостроф", раніше луганський бізнесмен, який на окупованих територіях збирав інформацію для СБУ, а потім провів майже 4 роки у полоні та був звільнений, розповів про схеми бойовиків при формуванні списків на обмін.