RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

В Україні заборонять виробництво відомого делікатесу: зареєстровано проект про захист тварин

У п’ятницю 24 січня народні депутатизареєстрували законопроєкт 2802 "Про внесення змін до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" щодо удосконалення захисту тварин від жорстокого поводження", фактично цей документ заборонить виробництво такого продукту як "фуа-гра" в Україні.

Авторами законопроєкту стали депутати Яценко А.В., Фельдман О.Б., Лабунська А.В., Дубіль В.О. та Камельчук Ю.О., а до складу підписантів увійшли представники комітету з питань екології та здоров’я нації.

Так, проект забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування у відповідності до норм ЄС (обов'язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, відповідне повноцінне харчування тощо).

Слід зазначити, що фуа-гра - продукт насильницького годування птахів задля збільшення їхньої печінки, і на думку вчених, цей дорогий продукт містить потенційну небезпеку для людського здоров’я. Виробництво фуа-гра вже заборонено у більшості країн ЄС, Ізраїлі, Туреччині, Індії та інших країнах.

Активісти зазначають, що близько 300 кримінальних справ за ст. 299 КК України (жорстоке поводження з тваринами) реєструється в Україні на рік, і виробництво фуа-гра на експорт було однією з причин таких звернень.

Раніше матеріали ГО "Відкриті клітки Україна" привернули увагу до проблеми насильницького годування тварин для виробництва фуа-гра. У сюжеті СТБ наведені дані про міжнародний резонанс навколо продукту, про звернення зоозахисників до урядів Британії та Данії з вимогою заборони його імпорту. Міжнародні видання різних країн публікували матеріали з України, в тому числі -Independent. Наприкінці 2019 року у штаті Нью-Йорк зоозахисники домоглися заборони на продаж фуа-гра, кампанія великою мірою базувалась на українських матеріалах.

Завдяки міжнародному резонансу, виробником, якому належить торговельна марка "ФуаГра" та належала найбільша доля на відповідному сегменті українського ринку, в серпні 2019 року було оголошено про закриття фабрики, яка виготовляла фуа-гра. У повідомленні самого виробника йшлося про негуманність виробництва.

"Зараз – унікальний момент, коли створені сприятливі умови для законодавчої заборони фуа-гра, коли весь світ емпатує українським тваринам та очікує відповідного рішення від українських парламентарів. Ми дякуємо депутатам-ініціаторам важливих змін та сподіваємося, що проєкт 2802 стане Законом" - повідомляє голова організації Катерина Бєлкіна.

ГО "Відкриті клітки Україна" входить до міжнародного альянсу Anima International, що налічує 9 країн Європи, визнаний однією з 4 найефективніших зоозахисних організацій світу.