RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Відкриє наступ на Маріуполь: озвучено тривожний прогноз щодо нового розведення сил на Донбасі

Якщо Росія доб'ється розведення сил в напрямку КПП "Гнутове", це фактично відкриє наступ проросійських бойовиків на Маріуполь.

Про це "Апострофу" розповів військовий оглядач Михайло Жирохов.

"Взагалі, в ОРДЛО зараз готові до локального наступу в одному з місць на лінії розмежування. Для глобального у них немає ні сил, ні коштів. Знаючи, що бойовики можуть почати наступ, наші військові робили мінні поля - там мінами територія просто всіяна. Тому, якщо в ОРДЛО вирішать розпочати наступ, то втрати будуть великими", - вважає Жирохов.

Подальший розвиток ситуації залежить від того, якими будуть позиції переговорників в Мінському форматі. Якщо Росія доможеться розведення на ще трьох ділянках, для України це буде небезпечно.

"Зараз планується відведення в трьох точках з боку України і шести з боку ОРДЛО. Погоджено лише одна - на напрямку КПП "Гнутове". Це на Приазов'ї. Фактично це відкриває наступ на Маріуполь, але в стратегічному плані цей напрям має мінімальне значення - там степова зона і дуже мало населених пунктів ", - каже експерт.

Експерт також додав, що рішення розвести війська на трьох попередніх ділянках було невірним. Адже тепер кадрові російські військові і їх найманці з місцевого населення на підступах до населеного пункту Золоте-4 влаштовують провокації і обстрілюють місцевих жителів. А між Вікторівкою і Петровським, звідки відійшли ЗСУ, знаходилися важливі "панівні висоти". Втративши контроль над ними, українські військові не можуть спостерігати за пересуванням противника. І це при тому, що обидва ці напрямки є танконебезпечними.

Більше про те, чого очікувати від активізації бойовиків під Петровським, читайте в матеріалі "Апострофа": Україна відкрила бойовикам напрямок для танкової атаки, але їх втрати будуть величезними

Як інформував "Апостроф" раніше, за вівторок, 28 січня, збройні формування бойовиків на Донбасі, підконтрольні Російській Федерації, порушили режим припинення вогню більше 12 разів.