RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна відкрила бойовикам напрямок для танкової атаки, але їх втрати будуть величезними

Михайло Жірохов про провокацію бойовиків біля Петровського

Михайло Жірохов про провокацію бойовиків біля Петровського Фото: Getty images

У понеділок, 26 січня, збройні формування бойовиків ДНР зайшли на колишні позиції українських військ в зоні розведення біля Петровського та влаштували обстріли своїх позицій. Як повідомили у штабі Операції об'єднаних сил, ця показуха відбулася під наглядом камер спостереження ОБСЄ.

Військовий оглядач Михайло Жирохов вважає, що російські "проксі" не пішли із зони розведення, а залишилися там, тож тепер контролюють панівні висоти та мають можливість для наступу на позиції сил ООС. Таку думку Жирохов висловив "Апострофу".

Я не дуже вірю, щоб бойовики займалися обстрілом своїх сил із колишніх українських позицій в зоні розведення №3 – Петровське і Вікторівка, бо у них немає потреби для формування іміджу. Заходячи у зону розведення заради таких провокацій, бойовики наражали б себе на велику небезпеку нарватися на міни чи потрапити під мінометний обстріл. Вважаю, що бойовики просто зайняли позиції, які були залишені нами у листопаді. Наші ж формулюють офіційну версію за принципом "аби чогось не сталося". Якщо ситуація буде погіршуватися, будуть інші заяви. Якщо ситуація піде на спад, все залишиться на рівні одноразової провокації. Є політичні рішення щодо встановлення миру, домовленості, про які говорить президент Володимир Зеленський - і щодо цього формулює свої заяви керівництво ООС. Але ігнорувати факт, який зафіксували в ОБСЄ неможливо. Великий плюс в тому, що ми вперше офіційно визнали захоплення наших позицій.

Пункту про відведення військ немає у Мінських угодах. Це виключно ініціатива Путіна ще за 2016 рік, яку тоді формально підтримав Порошенко. З Петровського демонстративно вивели війська, але через три дні повернули на місце. Новому українському президенту Путін "надув у вуха", що це буде дуже гарна миротворча ініціатива, і Зеленський на це купився.

Читайте: Росія змінює загальну картину: озвучено тривожний прогноз щодо "перемир'я" на Донбасі

Зараз міністр оборони отримав картину реального стану речей на фронті, у суспільстві панують загальні негативні настрої, а українські війська зазнали величезних для позиційної війни втрат – загинули 11 військовослужбовців за 20 з лишком днів. Від усього цього приходить розуміння, що позиції треба змінювати, а миротворчі ініціативи нашого президента не відповідають інтересам України. Ми отримали холодний душ, який старі нові обличчя у Генштабі приводить до тями. Згадують, що відведення немає у Мінських угодах, що воно не має гуманітарного значення – обстріли житлових районів продовжуються. Тож починають розуміти, що відведення не має жодного сенсу.

Подальший розвиток ситуації залежить від того, якими будуть позиції переговірників у Мінському форматі. Якщо Росія дотисне розведення на ще трьох ділянках, для України це буде дуже погано. Зараз планується відведення в трьох точках з боку України і шести з боку ОРДЛО. Узгоджена лише одна – на напрямку КПП "Гнутове". Це на Приазов'ї. Фактично це відкриває наступ на Маріуполь, але в стратегічному плані цей напрямок має мінімальне значення – там степова зона і дуже мало населених пунктів.

Що стосується рішення розвести війська на трьох попередніх ділянках - воно було хибним. Зараз бойовики перебувають у Станиці Луганській під виглядом представників Спільного центру з контролю та координації. У селищі Оріхове на підступах до Золотого-4 бойовики влаштовують провокації із обстрілами мирних мешканців.

Читайте: Бойовики влаштували підлі провокації проти ЗСУ на Донбасі: трагічна новина з фронту

Між Вікторівкою і Петровським знаходяться так звані "панівні висоти", які у степовому районі дуже важливі. Ми їх контролювали і від них відійшли, таким чином втративши критично важливий для степової зони вогневий контроль на 10 км фронту. Зараз наші військові перебувають в низині. Таким чином, створюється дуже невдала обстановка – навіть пересування ворога ми не можемо бачити через втрату спостережних пунктів.

Взагалі, в ОРДЛО зараз готові до локального наступу в одному із місць на лінії розмежування. Для глобального у них немає ні сил, ні засобів. Петровське і Вікторівка – це танконебезпечний напрямок, але є деякі моменти. Знаючи, що бойовики можуть почати наступ, наші військові робили мінні поля – там мінами територія просто засіяна. Тому якщо в ОРДЛО вирішать почати наступ, то втрати будуть великими.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити