RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Померла найстаріша жінка в світі, яка пережила дві війни: в чому був її секрет довголіття

У Таджикистані на 127 році життя померла найстаріша в світі жінка Фотіма Мірзокулова.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання Daily Mail.

Фатіма народилася 13 березня 1893 року на території сучасного Таджикистану. Про інші документи, які підтверджують її вік, не повідомляється. Якщо дата народження Фотіми Мірзокулової відповідає дійсності, вона була найстаршою в світі жінкою.

Її поховали в місті Дахана на півночі Таджикистану.

Зазначають, що жінка застала три століття (XIX, XX, XXI) і пожила в трьох державах - Бухарському еміраті, СРСР і суверенному Таджикистані.

Що відомо про довгожительку

Більшу частину життя Фотіма працювала в колгоспі, вирощуючи бавовну. Вона любила свою роботу і продовжувала збирати бавовну навіть на пенсії. У неї було восьмеро дітей і понад 200 онуків, правнуків і праправнуків.

Перший чоловік жінки загинув під час Другої світової війни. У 1951 році вона знову вийшла заміж. На той час їй було 58 років, а її другому чоловікові - 72 роки. Наймолодшу дитину таджичка народила у 66-річному віці.

Секрети довголіття Фотіми

Жінка завжди лягала спати пізніше за інших членів сім'ї, а вставала раніше. З самого ранку вона працювала на городі, вирощувала квіти і доглядала за тваринами.

Родичі Фотіми припускають, що на її довголіття також вплинула гірська природа Таджикистану з чистим повітрям і джерелами (джерельна вода протікає через двір, де жила Мірзокулова).

Також довгожителька не втручалася в політику і мало нервувала. Близько зазначили, що нерви у неї завжди були міцні. Вона була щаслива і задоволена тим, що мала.

Як повідомляв "Апостроф", в 2017 році помер індонезієць Содімеджо, також відомий під ім'ям Мба Гхото (дідусь Гхото), який стверджував, що йому 146 років.