RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Україні збираються змінити правила перетину кордону з Росією: що зміниться

З 1 березня 2020 року набирає чинності постанова Кабінету міністрів України про зміну переліку документів, необхідних для перетину кордону з Росією.

Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби.

З вказаної дати перетинати кордон тільки за внутрішнім паспортом або свідоцтвом про народження буде не можна. Українці, які виїхали в РФ за цими документами, зможуть повернутися в Україну по ним же.

"Такі нововведення позитивно вплинуть на якість і швидкість прикордонного контролю. Вони дозволять запобігти використанню підробок внутрішніх паспортів і свідоцтв про народження з огляду на низький ступінь захисту цих документів", - відзначають прикордонники.

Також наголошується, що через нововведення зменшиться ймовірність незаконного вивезення неповнолітніх українців за кордон, а кількість фактів підробок закордонних паспортів істотно нижче.

"Так, в 2019 році українські прикордонники виявили та припинили 502 спроби перетину особами державного кордону за підробленими документами. Варто зауважити, що з 89 підроблених документів, виявлених на кордоні з Російською Федерацією - 73 були саме внутрішні паспорти", - відзначають в ДПСУ.

Крім цього, у внутрішніх паспортах, на відміну від закордонних, відсутня можливість проставлення відміток про перетинання державного кордону, що часто створює проблеми особам, яким потрібно підтвердити перебування за кордоном. Українцям, які планують їхати в РФ, радять завчасно подбати про підготовку закордонного паспорта.

"Не варто розглядати це повідомлення як рекомендацію відвідати Російську Федерацію. Адже паспорт громадянина України для виїзду за кордон дає можливість безвізово відвідати чимало країн. Та й часу на виготовлення закордонного паспорта, якщо ви його ще не отримували, залишилося не так багато", - підсумували прикордонники.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Україні незабаром введуть закордонний "паспорт в смартфоні", тобто електронний документ, що підтверджує особу, за яким можна буде виїхати за кордон.