RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У Європі знайшли найдавнішу в світі споруду з дерева: фото

Чеські вчені змогли знайти найдавнішу відому дерев'яну конструкцію в світі. Якщо фахівці зробили правильні висновки, то дуб, з якого вона була виготовлена, зрізали 7275 років тому.

Як повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо "Прага", конструкція являє собою верхню частину колодязя.

"Виходячи на наших висновків, заснованих на дендрохронологічних даних, деревина, яка використовувалася для виготовлення колодязя, була вирубана між 5255 і 5256 роками до нашої ери", - говорить дослідник Ярослав Піску.

Дану знахідку зробили ще 2018 році в районі міста Остров. Експертиза показала, що колодязь був побудований за часів неоліту. Цікаво, але поруч не було знайдено слідів поселення.

Верхня частина колодязя складалася з чотирьох дубових стовпів, які були розташовані по кутах, а між ними були покладені дошки. Розмір квадрата був приблизно 80 на 80 сантиметрів.

"Він був побудований за допомогою технік, які використовувалися в бронзовому і мідному віці. Ми навіть не здогадувалися, що перші фермери, у яких були знаряддя праці з дерева, кістки, рогів, були здатні обробляти поверхню зрубаних стовбурів з такою точністю", - сказав піску.

Нагадаємо, що в Мексиці, поруч з містом Тулум була знайдена мережа печер зі скелетом 30-річної жінки всередині.