RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Пережила табори і тортури: стало відомо про смерть легендарної зв'язкової УПА

У селі Роздольне в окупованому Росією Криму у віці 96 років померла колишня зв'язкова УПА Теодозія Кобилянська, яка 10 років провела в радянських таборах і на засланні.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Крим.Реаліі".

Як розповів виданню односельчанин і друг покійної Анатолій Заблоцький, жінка померла в неділю, 9 лютого, у себе вдома. У вівторок, 11 лютого, її поховали на центральному кладовищі Роздольного.

Відомо, що Теодозія Кобилянська народилася в селі Микулинці на Тернопільщині та одразу після школи вступила в Організацію українських націоналістів, а в 1943 році стала зв'язковою УПА. Після арешту в 1946 році була засуджена за "зраду батьківщині" і "участь у контрреволюційній організації" на 10 років таборів.

Покарання Теодозія Кобилянська відбувала на лісоповалі в табір біля Красноярська, а потім в "СтепЛагу" в Казахстані. В цілому вона провели дев'ять років в таборах і ще рік - на поселенні в Караганді. Потім переїхала в село Роздольне в Криму.

У 1990-х роках колишня зв'язкова УПА знову почала займатися суспільно-політичною діяльністю. У травні 1994 року була реабілітована.

В останні роки стан здоров'я Теодозії Кобилянської, яка пережила тортури і радянські табори, погіршився.

"Останні три-чотири роки вона брала інсулін. А до цього вона спеціальну дієту використовувала і була на таблетках", - зазначив настоятель і секретар парафії ПЦУ в Роздольненському районі батько Ярослав Гонтар.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в селі Березівка Рівненської області біля адміністративної будівлі Рафаловського кар'єра археологи виявили братську могилу воїнів УПА.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство