RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Поліція показала нові докази по справі Шеремета: фото і відео

Під час судових засідань і в інтерв'ю ЗМІ підозрювана у вбивстві журналіста Павла Шеремета Яна Дугарь і сторона її захисту свідомо і несвідомо надавали інформацію, яка не відповідає дійсності.

Про це повідомляє прес-служба поліції.

Дугарь і її адвокати за допомогою маніпуляцій створили багаторівневе алібі. Перша така спроба відбулася при обранні запобіжного заходу Яні Дугарь: 13 грудень 2019 року адвокати заявили, що відео з камер спостереження для комплексної комісійної експертизи з ідентифікації особи за ознаками зовнішності датоване 11.07.2019 року. А в цей час, мовляв, підозрювана перебувала за кордоном.

Однак відео з камер спостереження, використане для порівняння із зображенням Яни Дугарь, насправді датоване сьомим листопада - 07.11.2019 року: і в цей час підозрювана перебувала в Україні в місті Покровське. Саме з місцевого супермаркету були вилучені відеозаписи для дослідження.

Цифри дати зйомки були налаштовані на камері в такому режимі: спочатку місяць - 11-й, тобто листопад, а потім вже - день, тобто 7-е число. Тому інформація про перебування Яни Дугарь за кордоном в момент запису порівняльного відео не відповідає дійсності.

Друга спроба маніпуляцій: сторона захисту і сама підозрювана неодноразово вказували, що Яна Дугарь не могла здійснювати розвідку в Києві 15 і 18 липня 2016 року, тому що в цей час у відпустці вона не була, а потім ніяк не могла покинути місце проходження служби. Однак тільки за період чотирьох місяців документування в 2019 році встановлено 22 доби самовільного залишення місця проходження служби. При цьому за цей час Яна Дугарь виїжджала до Києва, Львова, Кіровоградської та Миколаївської областей.

Також слідчі встановили, що протягом 2019 року підозрювана офіційно тричі перебувала у відпустці: з 01.07 по 13.07, з 31.08 по 29.09 і з 09.12 по 13.12.

Однак, в той же час задокументовано, що Дугарь 28 листопада 2019 року була у Львові. Але ця дата ніяк не вписується в період офіційних відпусток. До того ж, в телефонній розмові зі знайомою вона стурбовано розповідає, що на вулиці її зупинила військова служба правопорядку. Яна Дугарь, зокрема, зазначає: "...А що мені, проблеми треба? Я зараз здам, що я військова, я тут на яких правах, аж ні на яких. У мене немає ні відрядження, нічого, мене просто так відпустили...".

Таким чином підтверджується інформація, що Дугарь без проблем і офіційних дозволів залишала місце проходження служби.

До слова, підозрювана не сказала правди навіть про свій перший візит до Києва: вона розповідала, що вперше відвідала Київ тільки в березні 2017 року. Але на особистій сторінці в соцмережі Дугарь слідчі виявили її фото на столичному Майдані Незалежності, датоване 29 серпня 2012 року.

У висновку офіційно проведеного дослідження відзначено: жінка-розвідниця, зображена на відео з камер спостереження, і Яна Дугарь - це одна і та ж особа. При проведенні експертизи використовувався, зокрема, метод візуального зіставлення ознак зовнішності, в ході якого встановлено збіг наступних загальних і приватних ознак: форма і ступінь нахилу лоба, форма перенісся, форма верхньої губи, форма контуру вільного краю правої (видимої) частини червоної облямівки верхньої губи, форма підборіддя, довжина носа.

Однак, щоб перевірити цю інформацію, слідчі запланували ряд слідчих дій, але 20 грудня 2019 року Яна відмовилася від надання будь-яких свідчень і проведення будь-яких слідчих дій.

У той же час нещодавно адвокати Яни Дугарь озвучили інформацію про непричетність підозрюваної до скоєння правопорушення. При цьому вони посилалися на дослідження з використанням поліграфа, який нібито підтвердив, що:

  • Яна Дугарь не здійснювала будь-якого спостереження за місцем пересування журналіста Павла Шеремета
  • Яна Дугарь не обговорювала з Андрієм Антоненко підготовку до скоєння вбивства журналіста Павла Шеремета.

"Однак невідоме дослідження з використанням невідомого поліграфа, невідомо ким призначено і невідомо ким проведено не дає відповідей на питання, які цікавлять офіційне слідство. Зараз Яну Дугарь підозрюють в проведенні розвідувальних заходів. Зокрема мова йде виключно про фотофіксацію наявності камер спостереження на маршруті руху заручників вибухівки під авто Павла Шеремета, а не за ним самим", - відзначають в поліції.

Підозрювана відмовляється співпрацювати з офіційним слідством, а потім затягує процес розслідування. Але в той же час погоджується на проведення сумнівних досліджень, ініційованих стороною захисту, результати яких не є доказами в кримінальному провадженні.

Як повідомляв "Апостроф", заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко стверджує, що підозрювані у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета підтримували контакти зі співробітниками Служби безпеки України.