RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Таргани і цвіль: колишній в'язень Кремля розповів про умови життя в полоні

У російських в'язницях до ув'язнених ставляться, як до худоби, щоб принизити особистість і людську гідність.

Про це розповів колишній політв'язень, український журналіст Роман Сущенко в інтерв'ю "Апострофу".

Першим місцем ув'язнення для нього став слідчий ізолятор "Лефортово".

"Перше таке випробування, яке випало на мою долю. Це унікальна в'язниця, побудована як палац відомим швейцарцем ще 300 років тому. Палац, побудований як напівсніжинка, потім перетворили в слідчий ізолятор. Це чотири крила по чотири поверхи, кожен - з камерами", - зауважив колишній в'язень Кремля.

У той час в "Лефортово" утримували близько 400 ув'язнених, серед яких - корупціонери, злодії в законі, наркобарони, вбивці. Переважно там перебували ті, ким займалася, насамперед, ФСБ.

З усіма принадами тюремного життя в Росії Сущенко зіткнувся, перебуваючи вже в колонії в Кірові. Тут його спочатку розмістили в багатомісної камері, де було дев'ять чоловік.

"Потім вони не знали, що зі мною робити, тому що інструкції не прийшли з Москви. І мене перевели в одномісну фактично на півтори доби, де ніде було повернутися або присісти. Купа цвілі, гриби ростуть, мадагаскарські таргани бігають, гризуни, миші з ніг збивають, одним словом, там весело було", - розповідав в'язень.

Але найбільше Романа Сущенка гнітило нелюдське ставлення персоналу в'язниць до ув'язнених.

"Ставлення до людей там таке, як до худоби, фактично, там йде приниження особистості, людської гідності. Починаючи від звернення і закінчуючи спілкуванням з тими ж оперативниками. Постійні обшуки. На прогулянку виводять - дуже грубо поводяться. Це не персонально до мене, а до всіх таке ставлення було", - зауважив він.

Детальніше про скотиняче ставлення до людей в російських в'язницях читайте в матеріалі "Апострофа": Цвіль, гриби, гігантські таргани і миші в ногах - Роман Сущенко розповів про російський полон