RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Потрібно буде закрити кордон: в Україні зробили тривожну заяву про коронавірус в Росії

Генерал-лейтенант України у відставці Ігор Романенко та колишній голова СБУ генерал Микола Маломуж радять посилити контроль на кордоні з Росією і бути готовими за першої ж необхідності перекрити сполучення між країнами через коронавірус.

Таку думку українські військові висловили в коментарі "Апострофу", відреагувавши на інформацію про те, що у російському Воронежі кількість пацієнтів з підозрою на уханський коронавірус виросла до 8. Саме про це напередодні повідомило російське видання "Вести. Воронеж". Занепокоєння викликає саме той факт, що Вороніж знаходиться поруч з українським кордоном – від Харкова до нього близько 5 годин на авто.

"Якщо є спалах поруч з Україною, то треба взяти ситуацію на контроль. Треба посилити контроль проходження кордону, вимірювати температуру на кордоні. Якщо хоча б в однієї прибулої з Росії людини підтвердиться коронавірус або хоча б будуть підозри на нього, – треба повністю закривати кордон. Треба також слідкувати за станом справ у Росії. У разі погіршення ситуації треба чимшвидше припиняти сполучення між країнами", - вважає генерал Романенко.

Крім того, за словами генерала Миколи Маломужа, Україні треба обов'язково встановити санітарні пости на кордоні, як це робили раніше, і при першому випадку негайно встановлювати повний режим заборони.

"Завжди, якщо є такі сигнали, як з Воронежу, треба діяти, ніби уже існує реальна загроза країні. Якщо люди просто побували в зараженому регіоні, треба ставитися до них, ніби вони уже заражені. На постах мають знаходитися медики, обладнані усіма засобами захисту. Перекрити такий величезний потік людей на кордоні в превентивних цілях буде складно. Але оперативний контроль на всіх пунктах в'їзду повинен бути обов'язково. Це наче під час повідомлення про замінування", - підкреслив генерал.

Також Микола Маломуж порекомендував українській владі звернутися до Всесвітньої організації охорони здоров'я, аби вона додатково виділила Україні тестери для виявлення захворювання. Україна зараз має власні прилади, які дозволяють поверхово визначати підвищену температуру у людини, але їх недостатньо, відзначив військовий.

Детальніше про протести, які зараз відбуваються в Нових Санжарах через поселення евакуйованих з Китаю в місцевий санаторій, читайте в матеріалі "Апострофа": Зіткнення активістів і поліції в Нових Санжарах: онлайн трансляція.