RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Евакуйовані українці вже в санаторії в Нових Санжарах: фото, відео і всі подробиці

У четвер, 20 лютого, в Нових Санжарах Полтавської області місцеві жителі влаштували справжній бунт з перекриттям всіх в'їздів в райцентр. Люди таким чином висловили свою незгоду з тим, що в місцевому санаторії розмістять евакуйованих з Китаю українців. Між протестувальниками та силовиками відбулися сутички, кілька людей постраждали. Автобусам в результаті вдалося прорватися в санаторій.

"Апостроф" стежив за всіма подіями в онлайн-режимі.

00:05 Гончарук провів брифінг після оперативного засідання уряду.

23:58 Керівник поліції генерал Ігор Клименко заявив, що сьогодні в Нових Санжарах затримали 24 людини:

"Затримано з ранку 17 осіб, ввечері затримано сім осіб. Розслідування триватиме. Діям кожного громадянина буде дана правова оцінка. Однозначно, ніхто не має права порушувати закон".

22:50 Скалецька заявила, що йде на 2-тижневий карантин разом з українцями, які прилетіли з Уханя - щоб зменшити паніку серед місцевих жителів.

22:08 Трансляція оперативного засідання уряду в Нових Санжарах була недовгою.

Аваков доповів, що людей розселили. Про ситуацію доповідають силовики. Трансляція перервалася, коли голос за кадром запитав оператора навіщо він веде прямий ефір.

22:03 "Миротворець" пише, що суспільство має знати людей, які виступили проти допомоги своїм співгромадянам:

"Всі виявлені провокатори і організатори акцій проти надання допомоги нашим співгромадянам, які повернулися сьогодні з Китаю, будуть занесені у "Чистилище" сайту "Миротворець. Суспільство має знати їх в обличчя".

У "Миротворці" також нагадали, що в Кримінальному кодексі є стаття 135 "Залишення в небезпеці". Вона передбачає відповідальність за свідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження.

21:39 Поліція розпочала два кримінальні провадження за фактом заворушень у Нових Санжарах.

"Групи агресивно налаштованих людей спровокували сутичку, тож поліція вимушена була припинити групове порушення правопорядку. Окрім того, один чоловік намагався автомобілем здійснити наїзд на правоохоронців", - йдеться в заяві.

На цей час за медичною допомогою звернулися 9 поліцейських та одна цивільна особа.

21:15 Прем'єр-міністр Гончарук та міністр охорони здоров'я Скалецька прибули в Нові Санжари.

Ні Гончарук, ні Скалецька толком нічого не сказавши, пішли. Через годину готують брифінг в районній Раді.

21:10 Периметр санаторію взято під охорону. У вікнах санаторію горить світло.

20:25 Відомо, що поранено 10 правоохоронців. Один поранений важко. Йому розбили голову.

20:11 За словами очевидців, в автобуси з евакуйованими українцями протестувальники кидали каміння. Як мінімум в двох автобусах розбиті вікна.

20:00 Евакуйованих на автобусах привезли в санаторій. Сюди стягуються люди. Поки що все спокійно.

19:49 Приїхали автобуси з евакуйованими з Китаю.

19:45 Сутички тривають. У хід пішли камені. Поліція одного з учасників протесту вдарила палицею. Його зараз реанімують.

19:32 Поліція намагається відтіснити людей, аби пропустити автобус з евакуйованими з Китаю людьми. У МОЗ підтвердили, що автобуси уже за 10 кілометрів від Нових Санжар.

19:29 Депутати Верховної Ради попросили главу СБУ Івана Баканова порушити кримінальну справу через протести у Нових Санжарах. В діях протестуючих громадян нардепи побачили ознаки злочину за статтею 295 ( "Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку").

"Просимо порушити кримінальне провадження, знайти і притягнути до відповідальності осіб, які закликали до вчинення дій, що загрожують громадському порядку, перекривали трасу і блокували госпіталь з метою недопущення на територію України евакуйованих з міста Ухань громадян України", - йдеться в заяві.

19:16 В Нові Санжари вилетів прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Також з ним вилетіла глава МОЗ Зоряна Скалецька.

19:10 Речник МВС Артем Шевченко розповів, з яких регіонів евакуйовані з Китаю українці: "З яких регіонів… У нас є Маріуполь, до речі, звідти наймолодший евакуйований – 2012 року народження, Кривий Ріг, Полтавська, Харківська, Київська, Миколаївська, Кіровоградська, місто Київ, Львівська, Волинська, Дніпропетровська, Вінницька, Хмельницька, Донецька, Житомирська, Запорізька, Закарпатська та Одеська області".

18:59 Поліція розчищає дорогу до санаторія, відтісняючи місцевих жителів. Прибула колона "швидких".

18:57 Судячи з відео, одному з місцевих жителів розбили голову.

18:38 Відбулися сутички місцевих жителів з силовиками. Є постраждалі. Кілька людей затримали.

Онлайн:

17:40 На прес-конференції в Нових Санжарах директор Департаменту охорони здоров'я та реабілітації МВС України Анатолій Смик заявив, що медичний персонал санаторію, де планується розмістити на карантин евакуйованих з Китаю, не звільнявся.

"Медперсонал санаторію в Нових Санжарах, де будуть знаходитися евакуйовані з Китаю українці, не звільнявся. З трьох лікарів - одна на лікарняному, друга - у відпустці за власним бажанням, оскільки у неї проблеми із зором. Повідомлення, що там відбуваються масові звільнення, не відповідають дійсності", - повідомив Смик.

Медперсонал з санаторію вже вивезли, там працюватимуть тільки медики, які супроводжували евакуйованих з Китаю.

"Якщо потрібна буде допомога нацгвардейцам, які будуть охороняти санаторій, то з тими людьми будуть контактувати медики санаторію", - сказав Смик.

Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, що для поселення евакуйованих розглядалося близько сотні місць - від приватних санаторіїв до державних.

"Нові Санжари підійшли і по каналізації, і за іншими критеріями. Корпус стоїть осібно. З нього всіх вивели", - заявив Ляшко.

17:15 Голова Полтавської ОДА Олег Синегубов повідомив про те, що якщо місцеві жителі не пропустять автобуси, то евакуйовані з Уханя підуть в медцентр пішки.

17:10 Тим часом СБУ встановлює організаторів фейкової розсилки нібито від імені Міністерства охорони здоров’я щодо виявлення в Україні коронавірусу COVID-19.

Лист був розісланий з використанням одного з іноземних сервісів поштових повідомлень з підміною адреси відправника. Наразі фахівці Служби безпеки України досліджують телекомунікаційне обладнання МОЗ для з'ясування всіх обставин інциденту.

16:27 Доктор Комаровський дав жорстку оцінку протестувальникам: "Припиніть цю паніку... Де ваша віра, мораль? Наберіться хоч трохи мізків... Все істерики з приводу того, що поруч з нами розміщені люди із Китаю і тому ми помремо - це ознака неадекватності, нестачі інтелекту і відсутності моралі".

16:08 Журналіст місцевого видання "Нова година" Олег Решетило опублікував в соцмережі свіжі відео бунту. Люди дуже різко висловлюються про дії силовиків, а також висловлюють розчарування в новій владі.

15:56 Нацгвардія прорвала кордон протестуючих в Нових Санжарах Полтавської області для того, щоб завезти в санаторій певне обладнання, розповіла "Апострофу" медіаексперт, тренер з безпеки для журналістів Ірина Земляна.

"Машини відтіснили БТР-ами, відповідно транспортні засоби дещо пошкоджені. Але люди продовжують блокувати проїзд з усіх боків - не тільки з боку Полтави, а й з боку Дніпропетровської області. Евакуйовані з Китаю до сих пір знаходяться в заблокованому автобусі", - сказала вона.

За її словами, також сюди прибув глава МЗС Арсен Аваков, який особисто намагається заспокоїти натовп.

"Проблема полягає в тому, що з людям не пояснюють, як поводитися, коли прибудуть українці з Уханю. Потрібно носити захисні маски, використовувати якісь антисептики - і це найбільша проблема", - додала вона.

15:37 У Нових Санжарах звільнилася частина персоналу санаторію, куди привезуть евакуйованих. Про те, що кілька працівників санаторію написали заяви про звільнення, повідомив нардеп від "Слуги народу". Він також підтвердив інформацію про те, що деяких працівників ще вчора разом з усіма пацієнтами перевезли в інший санаторій.

15:30 Депутати Новосанжарської селищної ради виступили з офіційним зверненням до президента України Володимира Зеленському, міністра охорони здоров'я України Зоряни Скалецької, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і нардепа Костянтину Касая. Воно пов'язане з евакуацією українських громадян з Китаю.

У своєму зверненні вони заявили, що лікарня Нацвардії, в яку доставлять евакуйованих з Китаю українців, "не готова для надання повноцінної медичної допомоги для лікування хворих коронавірусом".

1 / 1
1 / 1
1 / 1

15:28 Журналіст з Нових Санжар Дмитро Клочко повідомляє, що місцеві жителі зібралися біля райадміністрації, щоб поспілкуватися з главою МВС Арсеном Аваковим. Раніше міністру вже ставили питання, чому вибрали саме їх селище для розміщення евакуйованих. Мабуть, відповіді топ-правоохоронця людей не влаштували.

15:23 Одна із місцевих мешканок говорить, що люди пропустять транспорт лише, якщо Володимир Зеленський поселить поруч із санаторієм власних дітей.

14:44 Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обговорив поточну ситуацію з головою облдержадміністрації Олегом Сінегубовим.

"Евакуйовані українці здорові, 10 днів інкубаційного періоду вони вже пройшли. Симптомів хвороби немає", - заявив глава МВС.

У свою чергу, голова Полтавської обласної ради Олександр Бєлєнький скликає позачергову сесію облради через протести в Нових Санжарах проти розміщення там на обсервацію евакуйованих з Китаю.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

14:23 У Нових Санжарах Полтавської області загострилася ситуація у зв'язку з очікуваним прибуттям туди евакуйованих з Китаю українців. Так, тут заблокували міст через річку, щоб не пропустити транспорт, розповіла журналіст Ірина Земляна.

За її словами, Нацгвардії вдалося прорвати оборону активістів в одному місці, але ті відступили в район моста.

"Я трохи переживаю за той міст, тому що він в аварійному стані і щоб він не впав ... Автобусне сполучення скасовано. Мама працює директором школи в сусідньому селі, о 06:00 ранку змогла виїхати з Нових Санжар, але як буде повертатися не знаю, тому що все перекрито. На роботу в нафтовидобувну компанію не можуть відвести працівників, тому що дороги заблоковані", - пише вона.

За словами жінки, місцеві жителі продовжують панікувати і накручувати один одного. Вони також поширюють різні фейки.

"Президент написав, що санаторій ізольований, але це не правда, тому що він межує з житловими будинками... За деякою інформацією директор санаторію "Нові Санжари"написав заяву на звільнення", - додала вона.

14:20 У Нові Санжари прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він заспокоює протестувальників і пояснює їм, що все в порядку і під контролем. Але здається, позицію місцевих не змінити - вони все так же проти приїзду евакуйованих.

13:40 У Нових Санжарах люди палять шини, тут відбуваються масштабні сутички з правоохоронцями.

"Мій син цілу ніч стояв під санаторієм. У санаторій "Нові Санжари" зійшлися всі Нові Санжари, вся Лелюхівка і Судіївка. Люди бачили два БТРи і два автобуси, що попрямували до санаторію. Вони проїхали по мосту в селищі, людей, що перекривали міст, звідти розігнали. Дехто розповідає, що людей били. У Нових Санжарах велика паніка, до людей ніхто не вийшов і нічого офіційно не сказав", - говорить місцева жителька.

Автомобілісти заблокували дороги, через що на автодорозі "Полтава - Кременчук" утворилася пробка протяжністю 10 км. Поліцейські пропускають туди лише автомобілі швидкої, поліції і військових.

"У разі прибуття гостей будемо палити шини, лягати під колеса, перекривати державну трасу", - відзначили пікетники.

У той же час голова Полтавської облради Олександр Бєлєнький скликає позачергову сесію облради. Вона відбудеться 21 лютого о 10:00. Очікується, що тут буде присутній і керівництво МОЗ.

Раніше в Харківській області силовики почали "зачистку" дороги від протестуючих, які підняли бунт проти прильоту українців.