RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Під Львовом попрощалися з відомим волонтером і військовим лікарем: фото

У четвер, 20 лютого, в Трускавці провели в останній шлях волонтера і військового лікаря Зиновія Допілку.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс LMN.

Чоловік був одним із засновників "Госпіталю Майдану", їздив на передову з медичною допомогою, а ще заснував реабілітаційний центр для тих, хто жив в районі бойових дій.

"Це був відчайдушний патріот і просто лікар від Бога. А ще прекрасний, безвідмовний чоловік. З перших днів Майдану він поїхав до столиці. Організував з колегами "Госпіталь Майдану". Коли почався штурм, там рятували наших поранених хлопців. Після Революції Гідності Зіновій відразу відправився як військовий хірург на Схід. Пройшов від Щастя до Маріуполя", - розповіла про покійного подруга Світлана Кириліна.

Вона зазначила, що Зиновій завжди допомагав тим, хто цього потребував. Він був засновником реабілітаційного центру в Межигір'ї для сімей, які проживають в "сірій зоні".

"Ми втратили таку людину, яка ніколи не зупинялася, не боялася і не залишалася осторонь навіть тоді, коли йому самому потрібна була допомога", - сказала Світлана.

Зиновій Допілка про страшну хворобу дізнався три роки тому. У нього медики виявили рак легенів. Однак, за словами рідних, чоловік навіть після операції та хіміотерапії їхав рятувати українських військових на Донбас.

"Постійно на ногах і постійно в русі. Таке було враження, що він поспішав допомогти, як можна більше врятувати тих, хто повинен жити. Останні дні був у Києві на лікуванні і якось відчув, сказав, що треба йому додому. Вчора (19 лютого - "Апостроф") помер. Його не стало символічно, як раз в ті дні, коли всі згадують Героїв Небесної сотні, за чиє життя він так ревно боровся", - розповів племінник покійного Микола Допілка.

Він підкреслив, що дядько як лікар знав про свою хворобу з самого початку. Припускав, що захворіти міг ще на Майдані. Можливо, в організований ними Госпіталь хтось підкинув якийсь радіоактивний матеріал. Адже багато людей, які працювали тоді з ним, також зараз борються з онкологією.

Зиновія Допілку поховали на місцевому кладовищі в Трускавці. У чоловіка залишилася дружина і двоє дорослих дітей.

Також про смерть і похорон Зиновія написала на своїй Facebook-сторінці волонтер і адвокат Світлана Андрейчук.

"Вибач що не змогла провести в останній шлях, ти завжди залишився в пам'яті людей, яким допомагав", - написала вона і опублікувала фото.

Як повідомляв "Апостроф", в селі Роздольне в окупованому Росією Криму у віці 96 років померла колишня зв'язкова УПА Теодозія Кобилянська, яка 10 років провела в радянських таборах і на засланні.