RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Як відрізнити коронавірус від застуди та грипу: роз'яснення фахівця

Смертельний коронавірус з Китаю, який "атакував" багато країн світу і продовжує забирати життя, істотно відрізняється за симптомами від звичайної застуди, але має схожість з грипом.

Про це розповіла терапевт Валентина Андрейченко, повідомляє "Сегодня".

За її словами, від застуди коронавірус відрізняється:

- раптовістю: людині може стати погано в будь-який момент, незважаючи на те, що ще п'ять хвилин тому вона получалася відмінно;

- різким стрибком температури до 39,5 градусів: при звичайній застуді буде, як правило, до 38 градусів;

- сухим кашлем: його фіксували у 80% всіх хворих коронавірусом, він може бути несильним, але виснажливим - людина ніяк не може відкашлятися. При ГРВІ кашель, як правило, або вологий, або відсутній взагалі, або з'являється на 2-3-й день хвороби;

- задишкою, тахікардією, болем у грудях: якщо з'явилася задишка, яка дуже швидко прогресує, то це говорить про розвиток вірусної пневмонії, а саме від неї і гинуть люди, заражені коронавірусом 2019 nCoV;

- загальною слабкістю і втомою: заражена коронавірусом людина може бути настільки слабкою, що не зможе може підняти руку або зробити крок.

Подібність грипу та коронавірусу полягає в тому, що вони відносяться до РНК-вірусів, вміють швидко і несподівано мутувати, через що їх складно приборкати і взяти під контроль. У деяких випадках мутації призводять до появи штамів з атиповими і патогенними властивостями, як це сталося в Китаї.

Симптоми коронавірусної інфекції нагадують грип: підйом температури, головний біль, кашель, утруднене дихання, але відмінність у тому, що першим "дзвіночком" коронавірусу дуже часто стають проблеми з шлунково-кишковим трактом - діарея і нудота.

Читайте також матеріал "Апострофа": Іноді він повертається: коронавірус підніс небезпечний сюрприз, чого чекати Україні.