RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Іноді він повертається: коронавірус приніс небезпечний сюрприз, чого чекати Україні

Навіть ті, хто вже переміг коронавірус, не можуть відчувати себе в безпеці

Навіть ті, хто вже переміг коронавірус, не можуть відчувати себе в безпеці Фото: Getty images

Коронавірус стрімко поширюється планетою, вражаючи з однаковою ефективністю жителів Азії, Європи й Америки, а також регулярно підносить сюрпризи для вчених та лікарів. Наприклад, недавно стало відомо, що навіть ті люди, хто успішно переніс небезпечну хворобу, не можуть почуватися в безпеці. Враховуючи тривожні новини, “Апостроф” спробував розібратися в ситуації та знайти відповідь на питання, що треба зробити Україні, аби захиститися від розповсюдження епідемії.

Коронавірус багатий на сюрпризи

Епідемія вірусу COVID-2019, більш відомого як “китайський коронавірус” впала світовій спільноті як сніг на голову і продовжує підносити смертельне небезпечні сюрпризи. Кількість хворих, як географія поширення, стабільно зростає з дня на день, уряди країн світу бідкаються в вчені розводять руками і продовжують дослідження підступного вірусу. Станом на сьогодні лише за офіційними даними кількість інфікованих наближається до 80 тисяч, і понад 2 тисячі осіб загинули від вірусу. Поряд з тим, вже понад 25 тисяч людей успішно вилікувалися від хвороби, і багато хто вже покидає карантинний режим. Але така, на перший погляд, позитивна статистика, дає лише фальшиву надію на швидке закінчення коронавірусного кошмару. Адже, як показала дійсність, коронавірус має звичку повертатися туди, де його вже не чекають.

Як виявилося, навіть якщо пацієнт успішно відновив здоров’я і вийшов з карантину, це не дає жодної гарантії, що найближчим часом його не доведеться госпіталізувати з повторним зараженням. Більш того, в період між хворобою і рецидивом пацієнт також може бути джерелом зараження. І про це вчені попереджають світову спільноту вже декілька днів

Так, Чжан Ціньюань, директор центру профілактики та лікування пневмонії “Китайсько-японської лікарні дружби”, повідомив під час брифінгу, що "для тих пацієнтів, які вилікувались, існує ймовірність рецидиву. Антитіла для боротьби з вірусом виробляються в організмі, але не живуть довго і тому не виступають захистом від повторного зараження. Для багатьох пацієнтів, які вилікувались, існує ймовірність рецидиву".

Властивість коронавірусу повертатися стала серйозним викликом для вчених. Адже для інфекційних хвороб таке явище — дуже нетипове. “При багатьох інфекційних захворюваннях людина може виробити імунітет проти конкретного штаму після впливу або зараження”, - розповіла американським ЗМІ професор кафедри глобального здоров'я та епідеміології з університету Джорджа Мейсона Аміра Роес. “І ця людина знову не захворіє при наступному впливі збудника на неї. Вчені шукають відповідь на питання, яким чином цей конкретний штамм коронавірусу може спричиняти повторне зараження", — зазначила дослідниця.

Припущення вчених підтверджуються на практиці. Станом на 24 лютого за повідомленням інформаційного агентства South China Morning Post влада провінції Хубей - епіцентру епідемії, зареєструвала 195 випадків подвійного зараження коронавірусом. Хоча примусовий 2-х тижневий карантин для пацієнтів, які вже начебто повністю подолали хворобу, був введений ще 22 лютого.

Глобальний наступ "новітньої чуми"

Публічні заяви представників КНР мають протилежний зміст. Зокрема, на прес-конференції в Москві посол Китаю в РФ Чжан Ханьхуей заявив, що "повторне зараження коронавірусом неможливе”, просто-напросто проігнорувавши висновки вчених та повідомлення ЗМІ. На тлі такого відвертого "окозамилювання" з боку офіційної китайської влади припущення експертів про те, що справжні масштаби епідемії коронавірусу Китай приховує від усього світу, виглядають дуже правдоподібними.

Швидка допомога в КНРФото: Getty images

Втім, небезпека від нового відкриття вчених та подвійної гри китайської влади була б значно меншою, якби стосувалася лише Китаю. Але за останні декілька днів по світу - від Ірану до США - прокотилася ціла хвиля спалахів епідемії коронавірусу. Наймасштабніший з них відбувся у Південній Кореї, де всього за тиждень нарахували понад 800 хворих, закрили на карантин майже 8 тисяч військових і навіть припинили призов до армії. Що характерно, щоб досягти порогу у 800 хворих Кореї знадобилося втричі менше часу, аніж Уханю на початку епідемії. Що може свідчити або про те, що коронавірус може поширюватися значно швидше, ніж вважалося раніше, або про те, що Китай з самого початку приховував масштаби епідемії.

Тим не менш, значно більше тривоги викликає спалах коронавірусу в Італії. Хоча поки що він менший, ніж в Кореї, але відбувся різко та неочікувано, і це при тому, що транспортне сполучення з Китаєм Італія вже припинила. Наразі в Італії понад 200 підтверджених випадків зараження, вже 7 людей стали жертвами хвороби, життя країни паралізоване а людей охопила паніка. Європейські країни терміново вводять карантинні міри на напрямках транспортного сполучення з Італією, але, враховуючи як коронавірус любить підносити сюрпризи, особливого оптимізму ці міри не викликають.

Стрімке поширення коронавірусу світом викликає враження, що він вже на порозі України. Питання, чи готова наша країна дати йому відсіч, стає питанням виживання.

Як Україні захищатися від коронавірусної загрози?

Найпершою мірою захисту в умовах пандемії є надійний контроль кордонів та транспортного трафіку, який йде через країну. Цілком можливо, що через темпи поширення коронавірусу, вже невдовзі не вийде просто контролювати прибуваючих з певних країн, де розгулялась епідемія, а доведеться тримати "кругову оборону". І Україна може виявитися не готовою до таких заходів.

"Забезпечити повноцінний епідеміологічний контроль на кордонах це дійсно непросте завдання. І його належить виконувати всім структурам - силовикам, медикам і прикордонникам. Враховуючи, що горизонтальна співпраця на рівні виконавців в Україні часто є проблемою, організацією та забезпеченням такого контролю має зайнятися РНБО, як об’єднуючий координуючий орган. І її рішення мають бути не формальними, а конкретними і практичними, які б виключали випадковості при організації контролю. На жаль, практика проведення навчань по організації протидії епідеміологічний загрозі в нашій країні останні декілька років була відсутня, тому про якість координації між структурами залишається лише здогадуватися. Але проблема в тому, що процес підготовки повноцінного контролю кордонів потрібно було ініціювати ще коли тільки прийшли перші повідомлення з Китаю. Адже такі ситуації завжди розвиваються дуже стрімкою. І ми вже втратили дарма дуже багато часу, зокрема, на абсолютно бездарну інформаційну кампанію. Тому діяти потрібно дуже швидко” - розповів “Апострофу” Олег Слободян, полковник Прикордонної Служби у відставці.

Навчання в БорисполіФото: Getty images

Ефективний епідеміологічний контроль на кордонах України є важливим, ще й тому, що не можна допускати проникнення коронавірусу в нашу країну, адже у епідеміологічних структурах України існує цілий ряд проблем, які можуть стати фатальними. Як розповіла "Апострофу" доктор медичних наук, завідувач кафедри інфекційних хвороб національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська, після того, як в Україні розігнали санітарно-епідеміологічну службу, не створивши замість неї нічого, нашу країну не можна вважати готовою до спалаху епідемії.

Читайте також: Проти України було скоєно злочин і зараз ми безсилі перед коронавірусом - доктор медичних наук

В той же час українська влада вже вдається до певних заходів. Зокрема голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко заявив, що всі 32 пункти пропуску через державний кордон України будуть переведені на режим температурної перевірки пасажирів. З 25 лютого введуть перевірку температури тіла пасажирів в автомобільному пункті пропуску Тиса в Закарпатській області. "Охоплюємо всі пункти пропуску спочатку українсько-угорської ділянки. Така робота буде проводитися у всіх пунктах пропуску. Зараз їх 32 - і автомобільні, і авіаційні, і залізничні. Жоден пасажир, у якого буде виражені ознаки захворювання, на територію України не потрапить непоміченим", - запевнив Дейнеко.

Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко также рассказал про введення температурного скринінгу на всіх пунктах пропуску на держкордоні. "Це один з елементів великого комплексу заходів, які можуть запобігти поширенню на території України збудника коронавирусной інфекції", - зазначив Ляшко.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним