RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Прощена неділя 2020: як і перед ким вибачатися

У 2020 році 1 березня відзначають Прощену неділю - день, коли треба просити вибачення за всі заподіяні кривди.

Всі православні очищатимуть душу, просячи прощення і даруючи прощення іншим.

Так починається Великий піст, коли відмовляються від яєць, м'ясних і молочних продуктів. Важливо й духовне наповнення, тому треба просити прощення у своїх рідних і близьких, а також просто знайомих і колег.

Мова йде не просто про одне слово"прости". У нього вкладають душу, борючись з гріхом образи і злості на іншу людину. Всі ці помисли і дії повинні бути щирими і зверненими до Бога.

Тобто в першу чергу в Прощену неділю просять вибачення у Господа - за всі гріхи і погані думки. Просять у Бога ще і сил на покаяння і очищення. Сил не просто попросити вибачення у скривджених і кривдників - але і пробачити у відповідь.

Свого роду показником готовності просити прощення стає переконана готовність ніколи не повторювати свої гріховні дії знову.

Традиційна формулювання, як попросити вибачення в Прощену неділю, звучить так: "Прости мене" - просить від щирого серця той, хто займає більш високе положення (начальник - у підлеглого, старший - у молодшого, здоровий - хворий, заможний - у бідного і т.д.), а у відповідь отримує: "Бог простить - і я прощаю. І ти мене прости!"

Як повідомляв "Апостроф", в день, який випадає раз в чотири роки, 29 лютого, наші предки святкували Касьянов день.