RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Українці зможуть отримувати електронні лікарняні: як це буде працювати

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет пообіцяв, що з квітня 2020 року лікарі перестануть виписувати паперові лікарняні і будуть це робити за допомогою веб-інтерфейсу з використанням цифрового підпису.

Про те, як будуть видавати електронні лікарняні і яка від цього користь, Дубілет розповів на своїй Facebook-сторінці.

За словами міністра, нововведення дозволить ліквідувати корупцію і підробки лікарняних листів.

"Навколо лікарняних відбувається багато шахрайства. Їх можна купити в інтернеті за 200 грн (погуглити). Бізнес і держава витрачають на фейкові лікарняні мільярди гривень на рік. Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, тому що тепер все автоматично фіксується і аналізується в єдиній електронній системі", - пояснив Дмитро Дубілет.

Крім того, це дозволить пацієнтам не відвідувати зайвий раз лікарню, щоб закрити лікарняний - це буде відбуватися автоматично. Також нововведення зменшить паперову тяганину і залежність лікарень від наявності необхідних паперових бланків.

За словами Дубілета, бюджету нововведення практично нічого не буде коштувати.

"Ми робимо цю систему на базі вже існуючого програмного забезпечення Пенсійного фонду, яким бізнес і так зараз користується. Дуже люблю такі кейси, коли замість створення нової дорогою ІТ-системи ми швидко адаптуємо то, що вже є, і не ускладнюємо життя ні для бізнесу, ні для держави", - зауважив міністр.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 квітня 2020 роки українці зможуть отримати ряд медичних послуг безкоштовно, але не всі.

Яким чином зміниться медичне обслуговування українців читайте в матеріалі "Апострофа": Прощай епоха "подяки": як українці будуть лікуватися з 1 квітня