RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Частина суші піде під воду: людство попередили про масштабні зміни до кінця століття

Через зміни клімату на всій планеті до 2100 року може зникнути половина піщаних пляжів в світі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Phys.org.

За словами вчених з Об'єднаного центру Європейської комісії, навіть якщо людство знизить кількість викидів, третина піщаних пляжів планети все одно зникне.

При найгіршому сценарії до 2100 року Земля втратить 49,5% піщаних пляжів, тобто, приблизно 132 тисячі кілометрів берегової лінії. За більш оптимістичним сценарієм, який є більш ймовірним, до 2100 року буде втрачено 90 тисяч кілометрів піщаних пляжів. При оптимістичному сценарії до 2100 року рівень моря підніметься на 50 сантиметрів, при песимістичному - на 84.

"Крім туризму, піщані пляжі часто виступають в якості першої лінії захисту від прибережних штормів і повеней, і без них вплив екстремальних погодних явищ, ймовірно, буде сильнішим", - заявив один з дослідників Мікаліс Вуздукас.

Деякі країни, наприклад США, вже готують масштабні захисні системи, але в більшості випадків такі масштабні інженерні конструкції побудувати буде неможливо. Найбільших збитків зазнає Австралія, за наступні 80 років буде знищено близько 15 тисяч кілометрів пляжів. За нею йдуть Канада, Чилі і США. В першу десятку країн, які втратять найбільше піщаних пляжів, входять також Мексика, Китай, Росія, Аргентина, Індія і Бразилія.

Відзначають, що піщані пляжі покривають понад третину світової берегової лінії, в основному в густонаселених країнах. Але нові споруди, підвищення рівня моря, штормові хвилі після тайфунів або цунамі, зменшення відкладень в річках руйнують берегові лінії.

В ході дослідження вчені вивчили супутникові знімки берегової лінії, які були зроблені за більш ніж 30 років, починаючи з 1984 року. Це дозволило їм визначити, наскільки сильно постраждає берегова лінія в майбутньому.

Як повідомляв "Апостроф", в Антарктиді на початку лютого метеорологічні станції зафіксували найвищу температуру за всю історію спостережень, так на базі Есперанса на півночі півострова температура досягла 18,3 градуса Цельсія (64,9 за Фаренгейтом).