RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Українські підлітки грають в смертельний челлендж: що потрібно знати батькам

В Україні серед підлітків стрімко набирає популярність новий небезпечний челлендж з соцмережі TikTok, в якому підлітки добровільно піддають себе небезпеці.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Факти".

Челлендж називають по-різному: "Підсічка", Jump Challengе або Skull Breaker Challenge. Суть розваги полягає в наступному: діти збираються в команду з трьох осіб. Один з підлітків робить кілька кроків вперед і підстрибує. У цей момент двоє інших, що стояли ззаду, ногами б'ють його по ногах. Дитина падає і вдаряється головою. Все це підлітки знімають на мобільні телефони, після чого викладають відеоролики в популярну соцмережу TikTok. Мета - зібрати якомога більше лайків.

Челлендж сприймається підлітками як весела гра. Однак практика показує, що така гра може коштувати дитині життя. Уже в декількох країнах Jump Challengе закінчився трагедією: діти вмирали, отримавши травми голови, несумісні з життям. Небезпечна забава вже дійшла до України.

Попередження про те, що у підлітків з'явилася нова розвага, зараз активно поширюється в батьківських інтернет-спільнотах. Про поширення челенджу "проломили череп" вже попередив у своєму відеоблозі відомий дитячий лікар Євген Комаровський.

"Гра що з'явилася зараз в підлітковому середовищі закінчується небезпечними травмами. Будьте готові до епідемії розбитих голів. А якщо ви до такого не готові, терпляче проводьте з дітьми роз'яснювальну роботу", - сказав він.

У соцмережі TikTok подібні відео з'являються щодня. Їх блокують, але підлітки виставляють нові. Відео набирають тисячі лайків і супроводжуються захопленими коментарями інших користувачів: "Це нереально круто!", "Ви круті!", "Це просто супер, треба повторити".

Зарубіжні ЗМІ вже повідомляли про смертельні випадки. Наприклад, в Бразилії так загинула 16-річна дівчина Емануель Медейрос.

А в США мати одного з підлітків Валері Ходсон опублікувала в Facebook фото сина з розбитою головою і попередила: через Jump Challenge її дитина ледь не загинула.

Відзначимо, що необхідно спокійно поговорити з дітьми про небезпеку таких розіграшів. Пояснити, що не слід погоджуватися ні на місце жертви, ні на місце того, хто робить підсічку. Розповісти про травми і наслідки і пояснити, що сила характеру проявляється не в тому, щоб погоджуватися на участь в сумнівних іграх, а в тому, щоб від таких пропозицій вчасно відмовитися. Міністерство освіти Ізраїлю ініціювало проведення в школах масштабної роз'яснювальної кампанії про небезпеку подібних ігор. Можливо, необхідно провести роз'яснювальну роботу в школах серед учнів і в нашій країні, оскільки проблемі легше запобігти, ніж в подальшому справлятися з її негативними наслідками.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі був популярним новий челендж, який представляє варіанти аватарів користувачів в різних соцмережах. Серед учасників цього флешмобу - зірки вищого ешелону Уілл Сміт і Джанет Джексон.