RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Тотальний карантин: що сказав Зеленський в терміновому зверненні до українців

Президент України Володимир Зеленський 16 березня виступив з зверненням щодо карантину та коронавірусу, в якому перерахував заходи, які вводяться в країні в зв'язку з загрозою епідемії.

Список заходів Зеленський винесе на засідання Кабміну 16 березня. Ось їх повний перелік:

- З 00:01 17 березня заборонити приймати відвідувачів закладам культури, ТРЦ, ресторанам, кафе, фітнес-центрам, іншим закладам харчування, розваг і послуг. Ресторани і кафе зможуть доставляти їжу додому.

- Мінінфраструктури з 12:00 18 березня - заборонити залізничне, авіа, автобусне міжміське і міжобласне сполучення. Заборонити роботу метрополітенів. Пасажирські повідомлення - до 10 осіб в маршрутних таксі і до 20 осіб - у тролейбусах, автобусах, вагонах, трамваях.

- Мінфіну - провести переговори з МВФ та іншими міжнародними партнерами для подолання наслідків коронавірусу.

- Найближчим часом президент очікує від Нацбанку, Мінфіну, державних і комерційних банків програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу і концепцію податкових змін. Громадяни з пенсією менше 5 тис. гривень повинні будуть отримати доплату 1 тис. гривень.

- У Чернівецькій і Житомирській областях, де підтверджено випадки коронавірусу - ввести режим надзвичайної ситуації з 17 березня.

- МОЗ - тимчасово заборонити планові заходи та планові операції, проводити тільки термінові і невідкладні заходи. Максимально підготувати і перепрофілювати медичні заклади для прийому і лікування інфікованих хворих у важкому стані. Розробити механізм доставки ліків представниками "Укрпошти" для літніх людей.

- Заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, включаючи обряди і церемонії. Лідерів всіх церков президент просить з розумінням поставитися до ситуації.

- Обмежити експорт продуктів харчування за затвердженим Кабміном списком.

- Міністерствам, главам ОДА, місцевого самоврядування, керівникам підприємств - забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, магазинів побутових товарів, АЗС, аптек, банків, страхових компаній. І всіх підприємств критичної інфраструктури державної та комунальної власності і вантажного транспорту. Роботу повинні продовжити всі без винятку державні органи, заклади охорони здоров'я та правоохоронні органи. Президент заявив, що зміна плану роботи Верховної Ради є неприпустимою в ситуації світової пандемії і глобальної фінансової кризи.

Детальніше про ситуацію в регіонах читайте в матеріалі "Апострофа": Українські міста масово закриваються на карантин: що відбувається.