RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні розгортається гучний скандал навколо тестів на коронавірус з Китаю

На борту літака, який готують для відправки з Китаю в Україну, знаходяться експрес-тести для визначення коронавируса Covid-19, які "бачать» не сам вірус, а тільки антитіла в організмі на 5-6 день після появи симптомів.

Про це повідомив на своїй Facebook-сторінці експерт Міністерства охорони здоров'я Павло Паламарчук.

"У Китайському літаку - експрес-тести. У мене все", - написав медик.

Адвокат Євгена Закревська, опитавши знайомих медиків, з'ясувала, що експрес-тести менш точні і "бачать" не вірус, а тільки антитіла, які починають вироблятися в організмі тільки на 5-6 день після появи симптомів. Оскільки від зараження до симптомів може пройти ще два тижні і більше, негативний результат тесту майже не дає ніякої корисної інформації для боротьби з епідемією.

"Негативний результат не може виключити наявність зараження. Позитивний - теж дуже приблизний і головне - його отримують пізно. А тестувати ймовірно заражених, які вже можуть переносити вірус, але ще не мають симптомів, експрес-тестами взагалі без сенсу", - стверджує вона.

Таким чином ні перевірити тих, хто приїжджає в країну, ні своєчасно виявити уражених серед можливих контактів хворих експрес-тести не можуть.

Наявність або відсутність коронавірусу в людини до початку прояву симптомів достовірно визначають за допомогою тест-системи ПЛР - лабораторного тестування методом полімеразної ланцюгової реакції.

Український уряд поки не закупив жодної тест-системи ПЛР. В якості гуманітарної допомоги їх виділила ВООЗ (близько 1500 штук) і закупила для армії громадська організація "Вернись живим" (1000 штук).

Як раніше повідомляв "Апостроф", згідно з прогнозом Національної академії наук України, коронавірусом в Україні можуть заразитися 22,2 мільйона осіб.