RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Скільки тривали найстрашніші епідемії в історії людства: названо терміни

Світ з початку 2020 року, вже протягом декількох місяців, охоплює стрімке поширення коронавірусу COVID-19. Як виявилося, найстрашніші епідемії в історії людства тривали від 18 місяців і до 2000 років. Серед них юстиніянова чума, "чорна смерть", перша холерна пандемія, чорна віспа і іспанський грип.

Більше мільйона людей заразилися коронавірусом: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це написали "Аргументи і Факти".

Юстиніанова чума - від 9 до 200 років

Ця епідемія почалася в період правління візантійского імператора Юстініана I. Вона вважається першим достовірно відомим випадком пандемії чуми. В ті часи її вважали "кінцем світу".

Хвороба охопила спочатку територію Візантійської імперії, а потім поширилася на всю Європу і Близький Схід. Деякі експерти вважають, що юстиніянова чума з невеликими перервами бушувала цілих два століття.

Завезена з Єгипту або Ефіопії гризунами, які жили на торгових кораблях, чумна паличка стала причиною спалаху, вона почалася в 541 році. У 544 році пік епідемії настав в місті Константинополь, де щодня вмирало по 5 тисяч осіб, а іноді показник зростав вдвічі.

Перший і найгостріший період пандемії тривав близько дев'яти років. В результаті загинули 2/3 населення Константинополя. Приблизно в Європі чума забрала 25 млн життів, а на Сході - понад 65 млн.

"Чорна смерть" - 7 років

На цей раз рознощиком чумної палички стали гризуни пустелі Гобі, які змінили місця проживання і наблизилися до людського житла.

Першими жертвами епідемії стали монголи. Далі хвороба рушила на захід разом з воїнами і торговцями. У 1346 року чума дісталася до Золотої Орди, звідти через Крим потрапила в Константинополь, була завезена до Італії і Франції, а тоді поширилася майже на всю Європу.

Точне число жертв "чорної смерті" не встановлено, але мова йде про десятки мільйонів осіб. За різними оцінками, під час епідемії загинуло 30-60% населення Європи.

Перша холерна пандемія - 7 років

XIX століття людство атакувала епідемія холери. Пандемій цього захворювання було шість. Перша виявилася найбільш руйнівною.

Вона почалася в Індії, а разом з солдатами англійських колоніальних військ поширилася і в багатьох інших країнах. Загальна кількість жертв хвороби також невідома, але мова йде про мільйони людей.

Чорна віспа - близько 2000 років

Чорна або натуральна віспа виявилася одним з найстрашніших ворогів людства. Цей вірус, на думку фахівців, з'явився ще на початку нашої ери і практично нікуди не йшов.

Інфекція, яка легко передавалася і мала летальність в 30%, вбивала людей практично щорічно. У той же час, ті хто перехворіли віспою виробляли до неї імунітет. Завдяки цьому був придуманий шлях до остаточної перемоги над захворюванням - вакцинація. Поширення щеплень по всій планеті дозволило до 1978 року повністю викорінити віспу.

Це захворювання вбило 500 млн осіб. Хоча частина експертів переконана, що півмільярда - це жертви віспи тільки за XX століття, а за всю свою історію вона забрала значно більше життів людей.

Іспанський грип - 18 місяців

Спалах епідемії вірусу H1N1 тривав близько 18 місяців, але приніс важкі наслідки. Головний удар припав на молодих і здорових людей вікової групи 20-40 років.

Основною причиною високої смертності стала особливість, що викликає гіперцітокінемію, яка приводила до швидкого руйнування запалених тканин легенів і заповнення їх рідиною. Це також пояснює дуже високу кількість смертей саме серед молодих людей з міцним і розвиненим імунітетом.

Іспанським грипом заразилися близько 550 млн осіб, тобто близько 30% від населення Землі на той момент. Нижній поріг числа жертв епідемії - 17 млн осіб, верхній - 100 млн.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в італійському містечку Вогера, яке розташоване в найбільш постраждалій від пандемії області Ломбардія, від коронавірусу лише за тиждень померла сім'я з чотирьох осіб.