RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вчені знайшли останки загадкової рептилії, що жила сотні мільйонів років тому: фото

Рептилію, яка жила на Землі 250 мільйонів років тому, ще до появи динозаврів, назвали Elessaurus gondwanoccidens - на честь персонажа з Володаря кілець, Арагорна Елессара.

Про це повідомляє Daily Mail

Скам'янілості невідомої досі тварини виявили серед скельних відкладень на півдні Бразилії, недалеко від кордону з Аргентиною.

Вчені вважають, що рептилія вела переважно земний спосіб життя. Найближчі її родичі - сімейство вимерлих плазунів Tanystropheidae, відомих своїми довгими 3-метровими шиями.

За словами головного автора дослідження, Тіан Де-Олівейра (Tiane De-Oliveira) з Федерального університету Святої Марії в Бразилії, найчастіше скам'янілості Tanystropheidae зустрічаються у відкладеннях пізнього тріасового періоду в Європі, Азії та Північній Америці, а також в морських відкладеннях того часу.

Той факт, що скам'янілості Elessaurus були знайдені у відкладеннях раннього тріасу в Південній Америці, може свідчити про те, що предки сімейства Tanystropheidae спочатку жили на південних континентах, а пізніше оселилися на півночі. Можливо, найбільш древні види сімейства жили на суші, а їх нащадкам вдалося пристосуватися і до водного середовища.

Як повідомляв "Апостроф", дослідники з США та Австралії виявили скам'янілості еволюційного попередника сучасних тварин і людей.