RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Київ і бойовики ЛДНР завершили обмін полоненими: фото, відео і всі подробиці

У четвер, 16 квітня, Київ і бойовики ЛДНР провели обмін полоненими - Україна звільнила 20 своїх громадян, які утримувалися в полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

"Апостроф" стежив за всіма подіями в онлайн-трансляції.

Обмін відбувався в два етапи - спочатку полонених передали бойовики ДНР, після - терористи ЛНР. Всі звільнені українці будуть спрямовані на обсервацію в зв'язку з карантином через коронавірус у країні, але куди саме - не уточнюють з міркувань безпеки.

14:00 За даними ЗМІ, відмовилися від участі в обміні і не поїхали на непідконтрольні території:

- Бижко Дмитро Андрійович, 23.11.1993 р.н.

- Бойко Ярослав Миколайович, 16.06.1992 р.н.

- Офлідіс Дмитро Костянтинович, 30.07.1984.

13:40 Прес-служба Офісу президента опублікувала список з іменами звільнених українців.

У Донецькій області було звільнено:

  1. Алакоз Олександр (цивільний)
  2. Гриненко Микола (військовий)
  3. Ілюхін Микола (цивільний)
  4. Карась Володимир (правоохоронець)
  5. Костєв Євген (цивільний)
  6. Помеляйко Олександр (цивільний)
  7. Садовський Олександр (цивільний)
  8. Сірик Вадим (цивільний)
  9. Шайдов Віктор (військовий)

У Луганській області було звільнено:

  1. Желдак Віталій (цивільний)
  2. Можаєв Валентин
  3. Миронич Сергій
  4. Полозов Микола (цивільний)
  5. Попова Алевтина (цивільна)
  6. Русинов Сергій (цивільний)
  7. Сливка Іван (цивільний)
  8. Сливка Олександр (цивільний)
  9. Табачний Олександр (цивільний)
  10. Штиль Олександр (цивільний)
  11. Яковенко Олександр (цивільний)

13:35 Президент України Володимир Зеленський прокоментував обмін полоненими.

"У мене, як і у звичайної людини, тільки позитивні емоції. Сьогодні ми повертаємо наших людей, наших громадян України. Я радію кожен раз, коли ми повертаємо і наших військових, і героїв, і політв'язнів, і звичайних громадян", - підкреслив президент.

13:30 Бойовики ЛНР заявляють, що біля Станиці Луганській вже завершився другий етап обміну полоненими. Три людини нібито відмовилися від обміну.

Також бойовики показали кадри прибуття їх колони на місце обміну і процедуру верифікації списків. За процесом спостерігав Червоний Хрест.

12:40 Почався обмін полоненими між бойовиками ЛНР і Києвом. Колона з автобусом, в якому везуть полонених, висунулася до місця обміну. Він пройде по формулі "11 на 7", одна людина відмовилася.

11:17 Звільнені з полону бойовиків українці виглядають втомленими, у деяких є поранення, свідчать фото, опубліковані прес-службою Офісу президента України.

На знімках можна побачити, як звільнені бранці бойовиків в масках спілкуються з представниками міжнародних організацій, ОБСЄ і "Червоного хреста". Одного з них, з травмою ноги, відразу забрала "швидка".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

11:05 Омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що в рамках обміну утримуваними особами з бойовиками ДНР звільнений і переданий Україні військовослужбовець Віктор Шайда. У полон він потрапив у 2019 році.

Всього ж, як вона підтверджує, Києву повернуто 9 громадян України. Після завершення обміну на КПВВ "Майорське" Денисова каже, що через певний час почнеться обмін у Луганській області в районі Щастя. У рамках цього етапу Україна поверне ще 10 своїх громадян.

Всі вже звільнені відправляються в місця, де вони пройдуть обсервацію.

10:22 Ось і фото перших звільнених з полону бойовиків українців.

10:12 Перший етап обміну завершено.

10:00 Опубліковано перші кадри обміну між бойовиками ДНР і Києвом. Українська сторона передала 10 осіб.

09:55 З'явилося відео підготовки до обміну полоненими на КПВВ "Майорський".

09:20 В Офісі президента України підтвердили обмін полоненими - Україна повертає 19 своїх громадян. З огляду на карантинні обмеження, які поки діють в державі, після повернення звільнені українці пройдуть обов'язкову обсервацію.

Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається в рамках формату "всіх на всіх". Тривають переговори про звільнення українців, що утримуються на території окупованого Криму і в Росії.

08:48 Представник Росії в контактній групі по Донбасу Борис Гризлов заявив, що перший у 2020 році обмін полоненими між бойовиками ДНР і Києвом розпочався під Горлівкою.

08:25 Бойовики показали фото з місця ймовірного обміну.

Число обмінюваних осіб не уточнюють.

08:00 ЗМІ опублікували список десятків українців, які перебувають в полоні у бойовиків на Донбасі. Віддати в рамках найближчого обміну полоненими мають 19, повідомляє "Радіо Свобода" .

Це Олена Федорук, Марина Юрчак, Олена Пєх, Андрій Гаррюс, Павло Подвезко, Валерій Матюшенко, Андрій Сидоренко, Віталій Атаманчук, Станіслав Боранов, Сергій Русинов, Ігор Назаренко, В’ячеслава Засипка, Петро Сандулов, Сергій Дубровін, Євген Ставцев, Вадим Дреєв, Геннадій Матвійчук, Олександр Марченко, Богдан Ковальчук, Григорій Синченко, Сергій Миронич, Віталій Желдак, Хальдун Харахшех, Роман Сагайдак.

Військовополонені:

Юрій Гордійчук, Павло Корсун, Віктор Шайдов, Андрій Качинський, Ігор Мирончук, Роман Оніщук, Сергій Хотєнов, Віталій Чміль.

07:45 Бойовики ДНР заявили, що їх автобус з полоненими прибув до контрольно-пропускного пункту "Горлівка", де повинен сьогодні пройти обмін. Підтвердження початку обміну з української сторони поки немає.

Як відомо, напередодні віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, представник України в політичній підгрупі ТКГ по врегулюванню ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона розраховує на черговий етап обміну утримуваними особами з російськими окупаційними адміністраціями на Донбасі протягом двох робочих днів перед Великодніми святами.

"У нас є сьогодні більш чітка впевненість, що це станеться до Великодня, протягом двох наступних робочих днів - четверга і п'ятниці. Ми дмухаємо на воду, і сподіваємося, що він відбудеться до Великодніх свят, в ці робочі дні. Ми намагаємося максимально прискоритися, зробити те, що залежить від нас, і будемо готові", - сказав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, хто фігурує в списку ДНР на обмін полоненими - там набагато менше відомих прізвищ, багато відбувають покарання не за "політичним", а за кримінальними статтями.