RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чому Україна виявилася неготовою до пандемії коронавірусу: названо причину

Колишній заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук вважає, що знищення санітарно-епідеміологічної служби (СЕС) три роки тому зробило країну неготовою протидіяти епідемії коронавірусу в Україні.

Понад 150 тисяч померлих: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це він заявив в інтерв'ю UBR.ua.

За його словами, звинувачення в наявності корупційної складової не повинні були стати причиною повної ліквідації СЕС.

Колишній топ-чиновник вважає, що для того, щоб викорінити корупцію, досить було забрати у відомства певні функції, але залишити за ним епідеміологічний нагляд і контроль за розробкою, впровадженням та дотриманням загальнодержавних заходів. Таким чином протидіяти епідемії коронавірусу можна би було через мережу СЕС, яка була в кожній області та районі.

"Ми сьогодні опинилися не готові [до епідемії] ... Попередній міністр Ємець повернув посаду головного санітарного лікаря, і я впевнений, що і пан Степанов продовжить цю лінію. Це позитив, але ж ми гасимо "пожежі" зараз ... Я абсолютно впевнений, що якби була структура санепідемстанції, яка контролювала епідситуацію, то ми реагували б і більш вчасно, і більш якісно", - вважає Михайло Загрійчук.

Як повідомляв "Апостроф", головний санітарний лікар України Віктор Ляшко назвав три критичні симптоми, які можуть свідчити про те, що людина захворіла на коронавірус.