RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Імунітет сам "вбиває" легені: інфекціоніст назвала головну небезпеку коронавірусу

Лікар-інфекціоніст Оксана Чемич заявила, що імунна система людини сама вражає легені, оскільки намагається знищити коронавірус, який в них потрапив.

Пошук вакцини і звинувачення на адресу Китаю: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це вона розповіла "Апострофу".

"Група коронавірусних хвороб зустрічається людям не вперше. Ще з 2002 року ми знали про SARS (важкий гострий респіраторний синдром, - "Апостроф") і з 2015 про MERS (близькосхідний респіраторний синдром, відомий також як "верблюжих грип", - "Апостроф" ), але тоді до країн Європи ці захворювання не дійшли. SARS-CoV-2 або він же COVID-19 є новим різновидом вірусу, піднявши на вуха весь світ, викликавши пандемію", - розповіла вона.

За її словами, його особливість в тому, що його безпосередною мішенню є легені.

"Цей вірус викликає запалення, а потім ланцюжок йде таким чином, що власна імунна система людини, намагаючись знищити вірус, починає вражати легені, працюючи проти запалених клітин. Проводиться велика кількість медіаторів запалення і це сприяє тотальній поразці легенів. Медичною мовою це називається цитокіновий шторм", - звертає увагу Чемич.

Запалення такого типу прогресує дуже швидко.

"Наприклад, в перший день госпіталізації можуть бути уражені тільки нижні частки легенів, а на наступний день - повністю дві легені. Це інтерстиціальна пневмонія, зміни при якій лікар не може почути з використанням фонендоскопа, тому таким пацієнтам потрібно робити КТ органів грудної клітини, або рентгенологічне обстеження", - розповіла лікар.

Повний текст матеріалу "Апострофа" читайте тут: Коронавірус буде циркулюватиме щонайменше до кінця року - лікар-інфекціоніст.